Airfryerin valinta ja huolto
Yhä useammin kotitalouksissa ruoka kypsennetään pienessä keittiötasolle sijoitettavassa kiertoilmauunissa eli airfryerissa. Uudesta laitteesta haaveilevan kannattaa harkita tarkoin, onko uudelle kodinkoneelle käyttöä ja säilytystilaa. Parhaassa tapauksessa airfryer on energiatehokas arjen apuri, jossa ruoka valmistuu nopeasti.
Harkitsetko airfryerin ostamista?
Airfryerissa rapeaan paistotulokseen päästään ilman uppopaistamista, sillä airfryerissa ruoka kypsyy kuuman ilman avulla eikä öljyä tarvitse käyttää lainkaan tai vain vähän.
- Nopeus: Airfryerissa ruoka kypsyy uunia nopeammin. Airfryer ei usein vaadi lainkaan tai vain lyhyen esilämmityksen.
- Energiatehokkuus: Airfryer kuluttaa uuniin verrattuna huomattavasti vähemmän sähköä. Airfryer on heti käyttövalmis, joten esilämmitykseen ei kulu energiaa.
- Monipuolisuus: Koska airfryer on käytännössä pieni uuni, sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Paistamisen lisäksi sillä voi grillata, paahtaa, uudelleen lämmittää ruokaa sekä leipoa ja kuivata elintarvikkeita.
- Joissain airfryermalleissa on paisto-ominaisuuksien lisäksi myös mahdollisuus höyrykypsentää ruokaa.
- Säilytystila: Airfryer vie tilaa keittiötasolla, joten varmista, että laitteen ympärille jää vähintään 10 cm ilmavaraa helppoa käyttöä ja tuuletusta varten. Älä sijoita laitetta suoraan seinää vasten ja varmista, että keittiössäsi on pistorasia sopivan etäisyyden päässä johdon pituuden mukaan.
- Puhdistus: airfryer vaatii puhdistuksen jokaisen käyttökerran jälkeen. Tarkista käyttöohjeesta, ovatko osat konepestäviä.
- Kustannus: Uuden laitteen hankintakustannukset vaihtelevat muutamasta kympistä satoihin euroihin. Edullisimmissa malleissa ominaisuudet ovat usein yksinkertaisemmat, eikä lämpötilaa voi säätää.
Airfryerin valinta
Ennen airfryerin hankintaa on hyvä arvioida käytön tarpeellisuutta ja laitteelle asetettavia vaatimuksia. Laitteita löytyy monesta hintaluokasta, erilaisilla ominaisuuksilla. Hyväkuntoisen koneen voi löytää myös käytettynä. Markkinoilla on monenlaisia airfryereitä, joista osa tarjoaa enemmän toimintoja kuin toiset.
- Säädettävä lämpötila: Valitse malli, jossa on säädettävä lämpötila. Säädettävä lämpötila lisää laitteen käyttömahdollisuuksia, kuten leivontaan ja elintarvikkeiden kuivaukseen.
- Paistokorit: Joissakin malleissa on useita paistokoreja, mikä mahdollistaa useamman ruokalajin valmistamisen samanaikaisesti.
- Koko: Airfryerin paistokorien koko ilmoitetaan usein vetoisuuksina. Suurin osa markkinoilla olevista airfryereista on vetoisuudeltaan 2-7 litraa. Neljän litran paistokorissa paistat 800 g kasviksia. Tarkista valmistajan antamat enimmäismäärät ruoalle ja pohdi, kuinka paljon ruokaa yleensä valmistat kerralla?
- Höyrytoiminto: Joissakin malleissa on höyrytoiminto, mikä tekee laitteesta vielä monipuolisemman.
- Lisävarusteet: Useisiin airfryereihin on saatavilla lisävarusteita. Kerrokselliset ritilät tai varrastikut helpottavat koko paistokorin tilavuuden hyödyntämistä. Airfryerille mitoitetut vuoat mahdollistavat airfryerin avulla leipomisen.
Millaisiin talouksiin airfryer sopii?
Airfryer voi olla hyvä valinta erityisesti seuraaviin talouksiin:
- Pienet taloudet: Yksin asuville nuorelle tai ikä-ihmiselle, jotka valmistavat kerralla vain pieniä annoksia.
- Lapsiperheet: Lapsiperheille, jotka hyötyvät airfryerin nopeudesta.
- Ruoanlaiton harrastajat: ja erityisesti rapean ruoan ystävät.
Airfryerin puhdistus
Airfryerin huolto on tärkeää laitteen pitkäikäisyyden ja tehokkaan toiminnan vuoksi. Tutustu laitevalmistajan ohjeisiin ja noudata niitä huolellisesti.
- Puhdista airfryer jokaisen käyttökerran jälkeen.
- Sammuta airfryer ja anna laitteen jäähtyä kunnolla ennen puhdistusta.
- Irrota paistokori ja mahdollinen pelti ja pese ne miedolla pesuaineella sekä lämpimällä vedellä. Älä käytä hankaavia pesuaineita tai välineitä, kuten karhunkieltä.
- Useimmiten paistokorin voi myös pestä astianpesukoneessa. Tarkista käyttöohjeesta.
- Pyyhi laitteen sisäpuoli kostealla liinalla.
- Kuivaa kaikki osat huolellisesti ennen laitteen kokoamista.
- Tarkista säännöllisesti laitteen osat ja vaihda ne tarvittaessa.
Vinkkejä airfryerin käyttöön
- Lämpötila: Airfryer kypsentää ruoan nopeammin, joten perinteisten uunireseptien lämpötilaa kannattaa alentaa yleensä noin 15–20 °C. Jos kokeilet ohjetta ensimmäisen kerran, tarkkaile paistotulosta ja säädä paistoaikaa tarpeen mukaan.
- Öljy: Useimmat airfryerin reseptit vaativat vähän öljyä. Erityisesti luonnostaan vähärasvaiset ruoka-aineet, kuten kasvikset, tarvitsevat kevyen öljyämisen, jotta ne eivät tartu airfryeriin paiston aikana.
- Ravistaminen: Ruuan pinominen estää kuumaa ilmaa kiertämästä kunnolla. Ruoan ravistaminen varmistaa, että ilma pääsee kiertämään ruoan ympärillä ja paistotuloksesta tulee tasainen.
- Leipominen: Koska airfryer on kuin pieni tehokas uuni, voit käyttää sitä lähes kaikkeen mitä tekisit uunissa, myös leipomiseen. Tehokkuuden takia paistolämpötila ja aika vaativat usein hieman säätämistä. Suosi ohjeita, jotka on valmiiksi testattu airfryerilla.
Tämä sivu on tuotettu yhteistyössä Electroluxin kanssa.
