Kukkien talvettaminen

Osa kesäkukista on monivuotisia ja niiden talvettamista kannattaa kokeilla kotioloissa. Kasvit siirretään sisälle hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Lasitetulla parvekkeella kukat saattavat kukkia vielä pitkään.

Yleisimpiä talvetettavia kasveja ovat pelargonit, verenpisarat, marketat, daaliat ja pasuunakukat. Jalohortensiat saattavat Etelä-Suomessa selvitä talven yli ulkona ainakin suojattuna, mutta Pohjoisessa ne on turvallisinta siirtää sisälle.

Sisälle tuodut kasvit yleensä ränsistyvät jonkin verran, koska olosuhteet muuttuvat nopeasti. Kasveja voi totutella vähitellen huoneilmaan, tuomalla ne sisälle ensin öiksi ja siirtää päiväksi takaisin ulos. Viikon jälkeen kasvien ulkoilun voi lopettaa kokonaan.

Ennen sisälle tuomista kasveista poistetaan mahdolliset kuolleet kukat ja kasvinosat. Samalla tarkastetaan, ettei kasvissa ole tuholaisia. Syksyllä ei kannata leikata pois vihreää kasvua. Leikkaaminen voi kiihdyttää kasvua, lepotilaan vaipumisen sijasta. Talven aikana kuolleita kasvinosia voi poistaa ja varsinainen leikkaus tehdään vasta keväällä.

Talvettamisolosuhteet ovat lajikohtaisia

Pelargoni ja pasuunakukka saattavat selvitä talven yli jopa huoneenlämmössä. Moni laji talvehtii kuitenkin parhaiten viileässä (5-10 astetta) ja valoisessa tilassa. Jotkut selviävät jopa pimeässä kellarissa.

Jos kotona on viileämpi huone, autotalli tai muu tila, voi valo-oloja parantaa kasvivalolla.  LED- lamput ovat tehokkaita, niillä on pitkä käyttöikä, ne eivät kuumene ja vievät vähän energiaa. Ne sopivat useimpiin valaisimiin (E27- kanta). Pattereiden ja takan tai muun tulisijan lähelle kasveja ei kannata sijoittaa.

Sopivan lämpötilan ja valon määrän lisäksi huolehditaan sopivasta kastelusta. Kastelua yleensä vähennetään.  Kasveja, joissa on vihreää kasvua, kastellaan kuitenkin säännöllisesti, eikä niitä päästetä täysin kuivumaan. Täytin lepotilassa olevat kasvit saattavat pärjätä ilman kasteluakin.

Pelargoni. Tarvitsee vähän valoa ja mieluummin viileän paikan. Selviää melko hyvin myös viileällä ikkunalaudalla tai huoneenlämmössä. Kastellaan niukasti, vain ruokalusikallinen vettä kuukaudessa. Keväällä leikataan runsaasti.

Verenpisara. Valoisa, viileä paikka. Niukka kastelu, mutta ei saa kuivua täysin. Yleensä tiputtaa lehdet, mutta keväällä versoista alkaa kasvaa uutta kasvua ja lehtiä. Silloin on aika istuttaa kasvi uuteen multaan ja leikata versoja lyhemmäksi.

Marketta. Valoisa ja viileä paikka. Niukka kastelu, multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Saattaa tiputtaa kaikki lehtensä talven aikana, mutta saattaa hyvinkin keväällä virkistyä uuteen kasvuun. Keväällä istutetaan uuteen multaan ja leikataan.

Jalohortensia. Viileä paikka (+4-+10 astetta paras). Tiputtaa yleensä kaikki lehdet. Ei tarvitse valoa lepoaikana ja kasteluksi riittää pieni loraus vettä silloin tällöin. Keväällä poistetaan kuolleet oksat. Kasvi kukkii edellisen vuoden versojen kärkisilmulla, joten eläviä versoja ei kannata leikata.

Tarhadaalia (eli joriini). Pimeä ja viileä paikka, esim. kellari. Poista vihreät varret lehtineen ja anna juurakon kuivahtaa ennen varastoon siirtämistä. Juurakoiden päälle voi laittaa hiekkapitoista multaa tai turvetta. Viileässä varastointipaikassa ei yleensä tarvitse kastella.

Pasuunakukat. Viileä paikka, mutta selviää melko hyvin myös asuinhuoneessa. Varistavat lehdet syksyllä, yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun ne tuodaan sisälle. Ison kasvin versoja on yleensä lyhennettävä siirtovaiheessa. Lepotilassa, lehdettömänä kastelu niukkaa. Lehdettömät pasuunakukat voi talvettaa myös pimeässä, kellarissa tai autotallissa. Pimeästä ne tuodaan valoon helmi-maaliskuulla.

Ruukkuistutusten monivuotiset perennat, koristeheinät ja mausteyrtit kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää penkkiin talvehtimaan. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, ainakin mausteyrtit kannattaa siirtää sisälle. Valoisalla ikkunalla tai lisävalon alla ne tuottavat uutta satoa pitkälle talveen ja osa saattaa selvitä kevääseen saakka.