Marttojen tasa-arvoteot 1930-1939
1930-luvulla tehtiin maalaisemännän työ näkyväksi, kiinnitettiin huomioita emäntien ajankäyttöön ja riittävään lepoon sekä otettiin kantaa ikääntyvien naisten työttömyyteen. Marttoja innostettiin ehdokkaiksi kunnallisvaaleihin, Jäsenten tasa-arvon tunnukseksi otettiin käyttöön uusi marttapuku.
1930
KOTITALOUSTAITOJA MAATALOUSKERHOLAISILLE
Marttayhdistysten järjestämä maatalouskerhotoiminta valmensi tyttöjä monipuolisesti emännän tehtäviin. 17 000 kerholaista sai oppia sekä maaseudulla että kaupungeissa. Mm. Viipurin kaupunkiyhdistyksessä oli toista sataa kerholaista ja kerhotyö oli yhdistyksen tärkein toimintamuoto.
1931
EMÄNNÄN TYÖ ARVOONSA
Marttaliiton vuosikokouksessa nostettiin keskusteluun maalaisemännän työn ammatillistaminen ja oikeutus vuosilomaan
1932
TUKEA TYÖTTÖMILLE
Kämmenniemen marttakerhon kapalo-ompeluseurassa pidettiin alustus ”Mitä martat voisivat tehdä vanhojen puutteenalaisten naisten työttömyyden poistamiseksi”
1933
TALOUS TASAPAINOON
Uutena neuvonnan kohteena maalaisemäntien kirjanpito
1934
EMÄNNÄN TYÖ NÄKYVÄKSI
Aloitettiin emäntien ajankäytön seuranta-kilpailuja, joitten tuloksia Suomalaisen Marttaliiton toiminnanjohtaja maisteri Elli Saurio käytti myöhemmin tieteelliseen tutkimustyöhönsä emäntien työpäivistä
1935
MARTTAPUKU TASA-ARVON TUNNUKSEKSI
Vuosikokouksessa esitettiin ehdotus yhtenäiseksi marttapuvuksi tasa-arvoa tuomaan marttatoimintaan
1936
KUNNALLISPÄÄTTÄJIKSI NAISIA
Marttaliitto kehoitti marttoja asettamaan tuleviin kunnallisvaaleihin naisehdokkaita
1937
”JOKA PÄIVÄ LÄMMIN LEIPÄ”
Leipä oli ruokavalion tärkein kalorilähde, ja martat opettivat leipomisen taitoa. ”Joka päivä lämmin leipä, joka päivä leivän puute” -iskulauseella houkuteltiin varsinkin maamme itäosan emäntiä opettelemaan myös kovan ruokaleivän valmistusta.
1938
KOTITALOUSTAIDOISTA TODISTUS
Uudistettu 5-vuotinen marttatutkinto innosti marttoja tavoitteelliseen kotitaloustietojen ja taitojen opiskeluun.
1939
LEPO JA VIRKISTYS OSAKSI PÄIVÄRYTMIÄ
Vietettiin Lepovuotta ja kiinnitettiin huomiota nukkumiseen ja emäntien lepoon, kunnes sodan uhka ja sota pistivät martat mm. erilaisiin huoltotehtäviin sotilaiden ja kotirintaman avuksi