Marttojen kunta- ja aluevaalitavoitteet 2025
Huominen arki rakentuu tämän päivän teoista ja päätöksistä. Marttajärjestö haastaa puolueet ja kuntavaaliehdokkaat sekä valtuustoihin ja lautakuntiin valittavat uudet kuntapäättäjät tekemään ympäristön, talouden ja terveyden kannalta kestävää ja pitkäjänteistä kunta- ja aluepolitiikkaa.
- Me haluamme kuntien säilyttävän lähi- ja kaupunkimetsät ja lisäävän kaupunkivihreää.
- Haluamme kaventaa terveyden eriarvoisuutta vahvistamalla ruokakasvatusta.
- Haluamme kuntien turvaavan järjestöjen toimintaedellytyksiä ja hyvinvointialueiden ottavan kolmannen sektorin kumppanikseen.
Kutsumme jäsenemme eli martat, marttayhdistykset ja marttapiirit edistämään tavoitteita kanssamme. Kunnassa päätetään meistä jokaisen arkea kaikkein lähimpänä lähimpinä olevista asioista: hyvinvoinnista, terveydestä, turvallisuudesta ja yhteisistä tiloista. Hyvinvointialueilla päätetään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä. Oma kunta ja hyvinvointialue ovat vaikuttamisen arvoisia. Kannustamme kaikkia marttoja äänestämään ja innostamaan myös läheisiään vaaliuurnille.
Tavoite 1: Monimuotoisen lähiluonnon ja luonnon virkistyskäyttömahdollisuuksien turvaaminen
Marttajärjestön vaatimukset kuntien ja alueiden päätöksentekoon:
- Kaupunkialueita kehitettäessä kaavoituksella turvataan lähimetsien ja virkistysalueiden säilyminen.
- Rakennettuihin ympäristöihin lisätään kaupunkivihreää ja huolehditaan ekologisista yhteyksistä viheralueiden välillä.
- Kuntien viheralueiden luonnon tilaa ja monimuotoisuutta vaalitaan ja parannetaan.
- Lähiluonto huomioidaan myös alueellisena vetovoimatekijänä, josta kaikki ovat oikeutettuja nauttimaan ja jonka tulee olla kaikille saavutettavissa.
Kaupunkien ja taajamien metsillä sekä viheralueilla on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin säilyttämisessä ja osana viherverkostoa. Kaupunkimetsät tarjoavat elinympäristön monille kasvi-, eläin- ja sienilajeille ja voivat olla lajistoltaan rikkaita ja monimuotoisia.
Kuntien virkistys- ja luonnonalueet edistävät myös hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tarjoamalla ympäristön virkistäytymiselle, ulkoilulle, luonnontuotteiden keräämiselle ja luonnon havainnoinnille. Monimuotoinen ja saavutettava lähiluonto mahdollistaa luontoyhteyden ylläpitämisen ja henkilökohtaisen luontosuhteen kehittämisen.
Luonnossa oleskelulla ja liikkumisella on monia tutkittuja hyvinvointivaikutuksia ja lähiluonto on kansalaisten arjessa merkittävä: lähes kaikki aikuiset suomalaiset ulkoilevat ja ulkoilukerroista suurin osa suuntautuu lähiluontoon.
Marttaliitto tekee tämän tavoitteen edistämiseksi yhteistyötä Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa.
Tavoite 2: Terveyserojen kaventaminen ruokakasvatuksen keinoin
Marttajärjestön vaatimukset kuntien ja alueiden päätöksentekoon:
- Kasvisruokavaihtoehto tarjotaan päivittäin kaikille koululaisille vapaasti otettavana vaihtoehtona.
- Kuntien ruokahankinnat perustuvat vastuullisuuteen. Hankinnoissa huomioidaan ruoan alkuperä, lähi- ja luomuruoka sekä kestävyys.
- Kunnat sitoutuvat noudattamaan kansallisia ravitsemussuosituksia.
- Kunnissa panostetaan terveelliseen ja monipuoliseen joukkoruokailuun, jotta terveyseroja saadaan kavennettua.
Ruokailu- ja ravitsemustottumusten perusteet luodaan jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Lapset syövät lapsuutensa aikana keskimäärin yli 3 000 kertaa ruokapalvelun tarjoamassa koulu- tai päiväkotiruokailussa. Kuntien ruokapalveluilla on merkittävä rooli edistää kestävyysmurrosta ja varmistaa kaikkien lasten ja nuorten tasavertainen pääsy terveellisten ruokavalintojen pariin.
Tavoite 3: Järjestöjen toimintaedellytykset ja kumppanuus
Marttajärjestön vaatimukset kuntien ja alueiden päätöksentekoon:
- Kunta tarjoaa järjestöjen käyttöön maksuttomia tiloja sekä maksaa järjestöavustuksia.
- Hyvinvointialue huolehtii siitä, että järjestöt pääsevät osallistumaan hyvinvointi- ja sosiaalipalvelujen suunnitteluun, kehittämiseen ja toteutukseen.
- Järjestöjen tuottamat palvelut yhdistetään alueellisiin palvelukokonaisuuksiin niin, että myös pienten järjestöjen asema hyvinvoinnin edistäjinä ja palvelujen tuottajina turvataan.
- Alueen asukkaat saavat palveluja, jotka ovat lähellä heidän arkeaan, käytännönläheisiä ja osallisuutta vahvistavia. Palvelujen saavutettavuus ja esteettömyys turvataan.
Kolmannen sektorin tuottamat palvelut ovat merkittävä lisä julkisen palvelutarjonnan rinnalla.
Marttojen kotitalousneuvonta tarjoaa tietoja, taitoja ja käytännön ratkaisuja, jotka tukevat muutosta kohti kohtuullisempaa kulutusta ja kestävämpää elämää. Kotitalousneuvontamme on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille. Lisäksi neuvontaa räätälöidään ryhmille, joilla on erityisiä tarpeita arjessa: lapsiperheille, lapsille, nuorille, ikäihmisille, miehille, maahan muuttaneille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille ja rikostaustaisille.
Materiaalit
- Somekuvia Kuvat-palvelussa (linkki lisätään myöhemmin)
- Martat-verkkolehden jutut (linkki lisätään myöhemmin)