Takkaruokaa ja varautumista
Lämpöä varaava takka on sähkönsäästäjä ja monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käytät hyväksesi takkalämmön eri vaiheet. Ruoanlaitto takassa onnistuu niin hiilloksella kuin sen jälkeisessä lämmössä. Varaavan takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen aina seuraavaan aamuun asti. Takkaruoka kannattaa valmistella samalla, kun takka lämpenee. Varaavassa takassa onnistuu samat ruoat kuin sähköuunissa. Takan pehmeässä lämmössä voit siis hauduttaa, kypsentää ja paistaa!
Takkaruoka sopii marttaillan aiheeksi lämmityskaudella. Marttojen tavoitteena on antaa valmiuksia kestävään elämään ja varautumiseen. Esimerkiksi sähkökatkon aikaan varaava takka mahdollistaa sekä kodin lämmityksen että ruoanlaiton. Takkaruokaa-marttaillan jälkeen osallistujat osaavat hyödyntää takan lämpöä monipuolisesti myös ruoanlaitossa. Takkaruokaa-marttaillan reseptit ja videot on tuotettu Pohjois-Karjalan Martoissa yhteistyössä Tulikiven kanssa.
Marttaillan kulku
Ennen marttailtaa tutustukaa Viikon takkaruokareseptit aineistoon ja valitkaa sieltä mieleinen ohje tai kaksi marttaillan aikana toteutettavaksi. Voitte valita esimerkiksi yhden pää- ja jälkiruoan. Takkaruokaa marttailta on helpoin järjestää jonkun martan kotona, missä on varaava takka. Ruokia voi toki valmistaa myös leivinuunissa. Varatkaa tarvikkeet ja kokoontukaa yhteen.
Illan aluksi lämmitetään takka. Halutessaan koolle kutsuja voi lämmittää takkaa myös etukäteen, jolloin marttaillan voi aloittaa katsomalla valitun reseptin ruoanvalmistusvideon. Jokaisesta reseptistä on kuvattu ohjevideo ja ne löytyvät MartatTV:stä. Videon katsomisen jälkeen on helppo valmistella takkaruoka kypsennystä varten.
Takkaruoanlaittoon ei tarvita erityisiä välineitä. Lämpötilamittari (uuninkestävä tai infrapuna) helpottaa kuitenkin takan lämmön eri vaiheiden seuraamista. Muista, että reseptien lämpötilat ovat suuntaa antavia. Jos tulipesä on lämpötilaltaan alhaisempi, pidä ruokaa takassa kauemmin. Uuninkestävät asiat sopivat myös takkaruoanvalmistuksen astioiksi. Joihinkin takkoihin voi asettaa ritilän paistoastioita varten. Mikäli valmistetaan leipiä tai muita paistopintaa vaativia ruokia, tarvitaan paistokivi tai valurautaparila.
Vinkki! Kysy piiristäsi Viikon takkaruokareseptit -reseptilehtisiä. Tulikivi painatti kaikille piireille pienen erän, jota on mahdollista hyödyntää näissä Takkaruokaa -marttailloissa!
Marttaillassa voi keskustella seuraavien kysymyksien pohjalta:
- Oletko valmistanut ruokaa takassa? Jos olet, minkälaisia kokemuksia sinulla on?
- Viikon takkaruokareseptit hyödyntävät kotivara tuotteita. Mihin reseptiin sinulla on aina tarvikkeet kaapissasi? Mistä sinun kotivarasi koostuu?
- Takassa riittää lämpöä aamuun saakka. Minkälaisia ruokia jättäisit hautumaan yön yli?
- Miten olet varautunut sähkökatkoon?
- Uudet ohjeet neuvovat, että sähkökatkon aikana ei saa laskea vettä viemäriin. Pohtikaa, miten tätä ohjetta voi toteuttaa sähkökatkon aikana. Lisätietoa aiheesta.
- Varaava takka voi lämmön ja ruoan kypsennyksen lisäksi tuoda henkistä hyvää oloa. On tutkittu, että tuleen tuijottaminen laskee verenpainetta ja siten stressiä. Mitä tuli sinulle merkitsee?
- Martat puhuvat mielen kotivarasta. Miten sinä lisäät omia voimavarojasi?
Vinkkejä takkaruoanlaittoon:
- Valmistele ruoat takan lämpenemisen aikana.
- Aloita ruoan kypsennys, kun jäljellä on loppuhiillos. Hiilloksen yllä voi ensin grillata.
- Säätele takan arinailmalla hiilloksen voimakkuutta. Voit vaikuttaa takkapesän lämpötilaan nostavasti tai tasoittavasti.
- Sulje takkaluukku, kun olet lisännyt ruoan tai ottanut se pois.
- Kun takka on kuumimmillaan, valmista esimerkiksi pitsaa, rieskoja tai lämpimiä voileipiä.
- Kun lämpötila laskee, voit kypsentää takassa leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
- Viimeisenä voit hyödyntää jälkilämpöä ja jättää padan tai puuron hautumaan yön yli.
Huomioi! Hiilloksella kokatessasi pidäthän takan hormipellin aina auki. Voit sulkea hormipellin vasta, kun takkasi hiillos on palanut kokonaan.
Sivupalkista pääset tutustumaan takkaruoka-ohjeisiin ja niiden valmistamiseen videolta.