Äijäruokaa

 Grillikausi lähestyy viimeisissäkin kotitalouksissa loppuaan. Samaa tahtia viimeisten grillihiilten kanssa hiipuu tämän vuoden osalta monen miehen kokkausinto. Kiinnostus ruoanlaittoon katoaa ja kohti talvea mentäessä ruoanlaitto muuttuu jälleen naisten puuhaksi?

Aivan turhaa. Myös mies osaa toimia keittiössä ja lieden tulisikin ehdottomasti olla sukupuolineutraali keittiöväline. Asenne ruoanlaittoa kohtaan onkin muuttumassa, mistä kielii se, että isien osuus lapsiperheiden ruoanlaittajana on vuosien saatossa lisääntynyt ja viimeisimmän tasa-arvobarometrin mukaan noin viidenneksessä lapsiperheistä ruoanlaitosta vastaa isä. Tämän kehityksen toivoisi jatkuvan ja miesten uskaltautuvan vieläkin rohkeammin keittiön kynnyksen yli. 

Vaikka sormi voi aluksi mennä suuhun reseptien, uusien raaka-aineiden tai lipsahtaneen veitsen vuoksi, pienen kertauksen jälkeen kotitaloustuntien opit alkavat muistua miehenkin mieleen ja toiminnan hellan ääressä helpottuessa voi huomata saavansa keittiössä onnistumisen kokemuksia.

Alla resepti eroahdistusta kesän grillauksista lievittämään. Voit grillata kasvikset uunin ylävastuksen alla.  

Grillatut kasvikset 

  • 1 kesäkurpitsa 
  • 2 punaista paprikaa 
  • 1 munakoiso 
  • 2 kotimaista omenaa 

Marinadi 

  • 1 dl rypsiöljyä 
  • 2 rkl balsamicoa 
  • 2 tl soijakastiketta 
  • 1-2 tl hunajaa, siirappia tai sokeria 
  • Lisäksi voit käyttää tuoreita yrttejä ja/tai valkosipuli

Tee näin

  1. Viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi.
  2. Puolita paprika ja poista siemenet sekä valkoinen osa. Puolita vielä kerran.
  3. Halkaise omenat ja poista siemenkota. Leikkaa reilun kokoisiksi lohkoiksi.  
  4. Sekoita marinadin ainekset ja sekoita marinadi kasvisten joukkoon uunipellille.  
  5. Grillaa uunin ylävastuksen alla (225 astetta) noin 5-8 minuuttia. Kasvisten kypsymisaika riippuu niiden palakoosta. Varo, ettei kasvikset kärähdä! 

Jarkko Tenhunen
laillistettu ravitsemusterapeutti
Pohjois-Karjalan Martat