Puna-apila on mainio villiyrtti

 Keskikesällä on aika nauttia niin luonnon kuin puutarhankin antimista. Luonnosta voi kerätä esimerkiksi puna-apilaa, joka on valittu vuoden 2016 villiyrtiksi.

Puna-apila on noin 15-30 cm korkea monivuotinen ruoho. Lehdet ovat 3-sormiset, lehdykät soikeat ja niiden keskellä on vaalea kuvio. Kukinto on pallomainen, punainen tai vaaleanpunainen ja mesipitoinen. Yksittäiset kukat ovat putkia joiden sisimmässä osassa on mettä. Maku on pehmeä, mieto ja hunajainen. Apilalajeja on muitakin, joten puna-apilan tunnistaminen keräilyharrastuksen alkuvaiheessa voi olla haasteellista. Aina on kuitenkin tärkeää tunnistaa oikein luonnonkasvi, jota käyttää ruuanlaitossa.  Puna-apilaa kasvaa monenlaisilla paikoilla mm. niityillä, metsänreunamilla.  

Puna-apilaa voi käyttää monella tapaa. Alkukesällä kerätään puna-apilan lehtiä ennen kukkimista. Niitä voi käyttää salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin pinaatin tavoin sekä ruokien koristeluun. Lehtiä ja kukkia voi myös kuivata, jolloin niiden käyttöaika pitenee. Kuivattuna lehdistä voi tehdä yrttiteettä tai -juomia. Myös kukintoja voi kerätä ruokien koristeeksi tuoreena ja lisäksi niitä voi lisätä salaatteihin ja keittoihin. Salaatteihin ei kuitenkaan käytetä kokonaisia kukkia, vaan vain irralliset kukat. Kuivattuna niitä voi käyttää yrttiteesekoituksiin, jauhettuna leipätaikinaan ja keittoihin.  Puna-apila kuluu palkokasveihin ja jos sitä syö liikaa, se voi aiheuttaa ilmavaivoja. On myös hyvä tietää, ettei puna-apilan lehtiä suositella nautittavaksi suuria määriä niiden suuren kumariinipitoisuuden vuoksi, eikä Puna-apilaa tulisi käyttää raskauden aikana. Helppo tapa maistella puna-apilaa, on tehdä siitä salaatti. Salaatin ohje on alla.  


Puna-apilasalaatti 

  • ½ l apilan kukkia 
  • ½ l voikukan lehtiä 
  • 150 g lehtisalaattia 
  • 1 nippu retiisejä 
  • Kastike: 
  • 2 rkl öljyä 
  • 1 rkl sitruunamehua 
  • ½ tl sokeria 
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria 

Tee näin

Kerää ja puhdista apilan kukat ja voikukan lehdet. Revi salaatti ja voikukan lehdet, viipaloi retiisit. Yhdistä kastikkeen ainekset. Sekoita kaikki ainekset salaatiksi. 


Martat toivottavat kaikillle hyvää ja nautinnollista kesää!

Jutun kirjoitti: Maarit Sallinen-Uusoksa