Raakaruokaa parsakaalista
Parsakaalista syntyy maukas salaatti, joka on raakaruokaa parhaimmillaan. Kun et kuumenna ruokaa, myös ruoka-aineiden suojaravintoaineet säilyvät hyvin. Tunnetko raakaruuan – jos et, tututstu vaikkapa nyt.
Raakaruuan periaatteisiin kuuluu, että ruokaa ei kypsennetä eikä kuumenneta yli 46 asteen. Sen sijaan ruuanvalmistusmenetelminä käytetään liottamista, idättämistä sekä mekaanista raaka-aineiden työstämistä. Näin menetellen ruoka-aineiden sisältämiä suojaravintoaineita menetetään mahdollisimman vähän. Liottamalla esimerkiksi pähkinöitä ja manteleita helpotetaan ruuansulatuksen tehtäviä.
Raakaruuassa käytetään runsaasti erilaisia vihanneksia, marjoja sekä hedelmiä ja suositaan sesongin vihannestarjontaa. Nauti talvella juureksia ja kaaleja, kesällä lehtivihanneksia, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia ja yrttejä. Käytä runsaasti kotimaisia marjoja ja omenia. Jälkiruuat, kakut ja smoothiet voi makeuttaa liotetuilla taateleilla, viikunoilla tai rusinoilla ja kypsillä banaaneilla. Pähkinöistä ja siemenistä saa hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Niitä kannattaa syödä päivittäin ja vaihdella lajeja.
Oheinen resepti on ollut pidetty Marttojen kursseilla. Parsakaalin ”kypsentäminen” tapahtuu käsin parsakaalia hieromalla. Omenaviinietikka ja pieni hitunen suolaa tehostavat vaikutusta. Martat vinkkaa: tämä ruoka sopii perheen pienimpien tehtäväksi.
PEHMEÄ PARSAKAALISALAATTI
- 1 reilun kokoinen parsakaali
- 0,5 tl suolaa
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl dijon sinappia
- 3 rkl öljyä
- mustapippuria
- 1 valkosipulinkynsi puristettuna
- 2 kevätsipulin vartta
- (kapriksia)
Tee näin:
Jaa parsakaali käsin pieniksi kukinnoiksi. Sekoita joukkoon suola, etikka ja hunaja ja hiero seosta perusteellisesti, kunnes tunnet, että kaali pehmenee jonkin verran. Sekoita käsin joukkoon sinappi ja öljy ja jatka vaivaamista vielä hetki. Sekoita loput ainekset. Jos haluat vielä tukevoittaa makua, lisää savupaprikajauhetta ja kapriksia. Ellet syö heti, anna kaalin marinoitua jääkaapissa. Salaatti kestää hyvin säilytystä kannellisessa astiassa. Viimeistele tarjoillessa avokadolla, oliiveilla, granaattiomenansiemenillä tai pistaasipähkinöillä.