Martat-lehden miniryijy

Miniryijy

Ohje ja mallityöt Anja Aalto, kuvat Laura Riihelä

Miniryijyn parissa voit harjoitella tekniikkaa ja kokeilla erilaisia materiaaleja. Voit tehdä valmiin suunnitelman, tai kehitellä näkemystäsi sitä mukaa, kun työ etenee. Kokeilu on helppo aloittaa kudontakehyksen avulla.

Kuvan ryijyissä on inspiraation lähteenä ollut Marttojen M-kirjaintunnus ja sen oranssit pallot. Nämä ryijyt ovat kooltaan noin 25 cm x 25 cm.

Voit tehdä monta ryijyä ja sommitella niistä kokonaisuuden seinällesi.

Kudontakehyksiä voi ostaa käsityö- ja askarteluliikkeistä, tai sellaisen voi nikkaroida itse.

TARVIKKEET

  • Kudontakehys ja lasta kutomista varten
  • Loimi: 3-säikeistä kalastajalankaa tai vastaavaa
  • Nukka ja välikude: erivärisiä villa- ja muita lankoja. Tässä on tilaisuus käyttää pienetkin jämälangat. Kokeile myös paperinarua, räsykuteita, niintä ym.

SUUNNITTELE

Helpointa on toteuttaa värien vaihtelua ja laajoja kuvioalueita. Pienet ja tarkat kuviot eivät erotu kovin helposti. Piirrä suunnitelmasi oikeaan kokoon ja pidä sitä kutoessasi työn alla, jolloin mallia on helppo seurata.

Voit suunnitella työtä myös kudonnan edetessä.

LUO LOIMI

Kierrä kehykseen tasaisesti parillinen määrä lankoja. Mallityössä on 3 lankaa/1 cm. Reunalangat ovat kaksinkertaiset.

VIRIÖ

Viriö on loimilankojen väliin muodostuva tila, josta kudelanka pujotetaan. Joissakin kehyksissä on mekanismi, jonka avulla voi nostaa viriön. Kuvan kehyksessä pujotetaan lasta tai tukeva pahvi joka toisen langan ali ja joka toisen langan yli. Kun lasta käännetään sivuttain, muodostuu viriö, johon kude pujotetaan. Joka toisella kerralla kude täytyy poimia esim. kudelastan avulla. Tällöin edellisellä kerralla kuteen alla olevat langat nostetaan nyt päälle.

KUDO POHJEKUDETTA

Käytä lastaa ja kierrä siihen pohjakudetta. Voit valmistaa lastan tarvittaessa paksusta pahvista.

Kudo alkuun 5 cm pohjakuteella. Vie kude lastan avulla viriöön ja jätä se väljästi kaarelle, tiivistä kude paikalleen käyttämällä esimerkiksi tavallista haarukkaa. Tarkkaile, ettei työ kapene kutomisen aikana. Jatka tarvittaessa pohjakudetta keskellä työtä pujottamalla kuteiden päät muutaman sentin matkalta lomittain.

Nukkarivien väliin kudotaan aina pohjakudetta 1–1,5 cm.

SOLMI NUKAT

Kuvan työssä jokaisessa nukassa on kolme lankaa. Jos lankasi ovat paksumpia tai ohuempia, voit laittaa nukkaan vähemmän tai enemmän lankaa.

Yhden nukan langat voivat olla kaikki samaa väriä, tai voit tehdä sekoituksia langoista suunnitelmasi mukaan. Keri samaan nukkaan tulevista langoista pieni kerä.

Leikkaa tukevasta pahvista pala, jonka leveys on puolet nukkalangan pituudesta. Kuvan työssä nukan pituus on 11 cm. Kierrä nukkalankaa pahvin ympäri ja leikkaa terävillä saksilla langat poikki pahvin reunaa pitkin. Näin saat valmiiksi oikean pituisia nukkalankoja.

Reunalankoihin ei solmita nukkia, ne jäävät vapaaksi. Solmi muuten nukat aina kahden loimilangan ympäri (ks. piirros): Vie nukka kahden vierekkäisen loimilangan yli ja vie molemmat päät alapuolelle. Nosta päät takaisin loimilankojen välistä yläpuolelle, kiristä pohjakuteen reunaan.

Solmi näin koko rivi nukkia aina kahden loimilangan ympäri. Rivin solmittuasi voit tasoittaa nukkia saksilla, jos haluat nukista täsmälleen yhtä pitkiä.

Vuorottele solmimalla nukkarivejä ja kutomalla pohjakudetta, kunnes työsi on halutun kokoinen. Kudo loppuun vielä pohjakuteella vähintään 5 cm.

OTA TYÖ POIS KEHYKSESTÄ

Huolittele käsin neulalla ja ompelulangalla kankaan suu niin, ettei se ala purkautua. Käytä esimerkiksi luotospistoja. Tee samoin työn aloitusreunassa, missä pohjakude alkaa. Leikkaa sitten saksilla loimilangat poikki. Jätä loimilangat vielä pitkiksi hapsuiksi, ettei reuna ala purkautua.

VIIMEISTELE

Huolittele kankaan purkautuvat päät ompelukoneella esim. monipistosiksakilla. Päättele pohjakuteen päät ja ompele ylä- ja alareunaan päärmeet. Ravistele varovasti työstä pölyt ja irtonaiset langanpäät. Voit antaa työn olla hetken vaikka ulkona kosteassa. Pujota yläreunan päärmeen sisälle pieni tanko. Sen voi tehdä vaikka kukkakepistä.

Kuvan kudontakehys Sinelli Oy

Kuvan ryijyjen pohjakuteet ovat langanjämiä, joita on jäänyt mummon ”sukkatehtaasta”.

Nukkalangoissa on käytetty ryijylankojen tähteitä, sukkalankoja ja muita neulelankoja sekä vanhoista kudontatöistä jääneitä rohdinpellavalankoja. Tehosteena on käytetty ontelokudetta ja trikookudetta, joiden päihin on tehty solmut.