Päätäit ja kihomadot
Päätäi
Päätäi on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä.
Täit siirtyvät ihmisestä toiseen mm. läheisessä kanssakäymisessä, esimerkiksi lasten leikeissä. Yhteiset kammat ja harjat, hiuslenkit ja ponnarit ovat myös täiden siirtymisteitä. Täit leviävät myös päähineiden välityksellä, tavallisimmin ilmeisesti vaatenaulakoissa.
Toimi näin
- Osta apteekista täishampoota ja toimi aineen käyttöohjeen mukaan. Kaikki samassa asunnossa asuvat kannattaa hoitaa yhtäaikaa.
- Täiden poistossa on tärkeää tukan kampaaminen pitkään vielä shampoohoidon jälkeen, jotta kaikki munat saadaan tukasta pois.
- Saivareiden poistoon käytetään tiheäpiikkistä täikampaa. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen joka tai joka toinen päivä kahden viikon ajan. Pese kampa käytön jälkeen kuumalla vedellä.
- Ilmoita lasten päätäitartunta päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille.
- Muistuta, että pipot ja kaulaliinat pidetään oman takin hihassa.
- Kouluun ja tarhaan voi mennä, kun hoito on suoritettu. Kampaajalle voi mennä, kun on varma, että kaikki täinmunat ovat pois päästä.
- Pese vuodevaatteet ja pyyhkeet 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella.
- Pese päähineet hoito-ohjeen mukaan mahdollisimman kuumassa.
- Voit laittaa pesua kestämättömät tekstiilit kahdeksi tunniksi kuivaan, kuumaan (n. 80°C) saunaan tai yön yli pakastimeen (n. -20°C)
- Pese kammat, harjat ja hiussoljet tms. kuumassa vedessä. Voit upottaa ne 60-asteisiin veteen hetkeksi. Jos materiaali kestää kiehuvan veden, voit upottaa tuotteet noin 10 sekunniksi.
Kihomato
Kihomato on noin sentin mittainen valkea mato, joka on ihmisen kiusana varsinkin lapsilla. Vähäinen kihomatoinfektio ei aiheuta lainkaan oireita. Kun matoja on runsaasti, oireena on peräaukon kutina. Kihomatoon ei liity vakavampia oireita tai tauteja.
Kihomadot voivat levitä ihmisten välillä kädestä käteen ja joskus esimerkiksi ovenkahvojen tai vuodevaatteiden välityksellä. Munat säilyvät tartuttavina myös huonepölyssä. Tartunnasta oireiden alkuun kuluu noin kuukausi. Kihomatotartunnoilla ei ole yhteyttä huonoon hygieniaan tai huonoon hoivaan.
Toimi näin
- Osta apteekista itsehoitovalmistetta tai reseptilääke ja toimi käyttöohjeen mukaan. Hoito uusitaan 2 viikon kuluttua.
- Yleensä koko perhe, myös oireettomat jäsenet, hoidetaan yhtä aikaa oireettomien kantajien puhdistamiseksi. Jos päiväkotiryhmässä tai koululuokassa on useita oireisia, hoidetaan usein koko ryhmä.
- Jos toteat lapsella kihomadon, ilmoita hoitopaikkaan tai kouluun, jotta mahdollinen käynnissä oleva epidemia tulee havaituksi ja hoidetuksi. Päivähoitoon ja kouluun voi mennä, kun hoito on aloitettu.
- Pese vaatteet ja vuodevaatteet lääkehoitopäivänä niihin mahdollisesti joutuneiden munien poistamiseksi. Vaihda ja pese vaatteet myös lääkkeen ottamisen jälkeisenä päivänä. Voi olla hyvä vaihtaa myös lakanat ja tyynyliinat.
- Siivoa koti. Imuroi. Pyyhi huolellisesti pinnat, wc, hanat ja ovenkahvat yleispuhdistusaineveteen kostutetulla liinalla. Pese siivousliinat sen jälkeen.
- Pese lelut.
- Imuroi patjat, peitot ja tyynyt. Voit myös pestä ne tai laittaa kuumaan saunaan.
- Toisinaan vaaditaan toistuvia lääkekuureja ja siivousta.
- Leikkaa sormenkynnet lyhyiksi, jottei niiden alle jää munia.
- Pese kädet ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen.
- Vältä sormin syötäviä ruokia.