Lanttulyhdyt
Viileinä syysiltoina kokoonnutaan uuninlämpöiseen keittiöön askartelemaan ja herkuttelemaan. Juhli juureksilla: Nakkaa pannuun palsternakkaa, se on maistuva vihannes! Popsi porkkanaa, se piristää!
Tarvikkeet
- lanttua ja tuikkukynttilöitä
- leikkuulauta
- juuresharja
- perunankuorimaveitsi
- iso ja pieni vihannesveitsi
- omenapora
- pallorauta
Malli 1.
- Pese lantut juuresharjalla ja kuivaa ne. Jätä tasaisempi puoli pohjaksi.
- Ota tukeva ote lantun pohjasta ja aloita leikkaaminen kuorimaveitsen terällä kovertaen. Leikkaa 5 cm yläaukko, jotta liekki ei paista lyhtyä. Poista sisustasta niin paljon kuin mahdollista. Jätä reunat reilun senttimetrin paksuisiksi, niin lyhty nahistuu hitaammin. Sisustan kovertamisessa pallorauta on paras apu.
Malli 2.
- Halkaise lanttu keskikohdan yläpuolelta. Koverra molemmat puolet ja leikkaa liekille yläaukko kuten mallissa 1.
- Siisti aukon reuna kuorimaveitsellä. Leikkaa vihannesveitsellä ja omenaporalla valoaukkoja lyhdyn kylkiin. Jätä leikkauskohtiin reilusti väliä. Liian reikäinen lyhty ei pysy kasassa.
![](https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2017/09/Pikkukokkilanttulyhty-250x206.jpg)
Älä jätä kynttilää vartioimatta.
Älä peitä lyhtyä.
Sammuta kynttilä aina, kun poistut huoneesta.