Ruokakaupassa
Sanonta “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee ruokavarastojenkin täydentämiseen.
Suunnittelu säästää kokin euroja ja aikaa.
Laadi kauppalista
- Mieti muutaman päivän syömiset.
- Tee ensin kaappitsekki ja laadi sitten ostoslista.
Miksi ostoslista?
- tarvittavat raaka-aineita on kokkaushetkellä kotona
- ei tuoda turhaan tavaraa kaupasta.
- ei soruta ostamaan ylimääräistä tai turhaa niin helposti kuin listaton ostaja.
- eurot säästyvät seuraavaan kertaan.
Tarkkaile hintoja
Samaan tarkoitukseen sopivia tuotteita voi olla useita. Vertaile kaupassa hintoja. Vertailua helpottaa yksikköhinnat esim. kilo- ja litrahinnat. Muista myös kurkata raaka-aineita, kun vertaile samanlaisia tuotteita keskenään.
Seuraa sanoja, kurkista kyljestä
Elintarvikepakkauksiin on merkitty monenmoista hyödyllistä tietoa.
Hae jokin elintarvikepakkaus ja tutki sen kääreitä.
Nämä pitäisi löytyä:
- Nimi
- Ainesosaluettelo
- Valmistajan, valmistuttajan, pakkaajan, maahantuojan, markkinoijan tai myyjän nimi ja osoite
- Tuotteen viimeinen myyntipäivä tai parasta ennen -päivämäärä.
- Viimeinen myyntipäivä: elintarvike on käytettävä viimeistään tuona päivänä.
- Parasta ennen: Tuotetta voi käyttää vielä tämän päivän jälkeenkin. Hyväkuntoisen elintarvikkeen voi siis myydä tai käyttää parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin. Arvioi aistein käyttökelpoisuus: Katso, haista ja maista
- Sisällön määrä
–Kestävästi kotiin
- Ota kori, kassi tai reppu mukaan kauppareissulle, vältä turhan muovikassin ostamista. Ohuet kestokassit mahtuvat hyvin taskuunkin.
- Hedelmille ja kasviksille voit ostaa tai tehdä itse kestopussit, joissa ne voi punnita ja tuoda kotiin.
- Kylmälaukku on kesäshoppaajan välttämätön varuste!
- Pakkaskeleillä suojaa yrtit, kuten tuore basilika, ja kurkku kylmältä.
- Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet kotona heti jääkaappiin tai pakastimeen.