Lautasmalli ja ruokapyramidi
Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Ota ruokaa sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä! Ja ainahan voi ottaa lisää.
Lautasmalli
Koosta ateria näin
- Puolet lautasesta kasviksia
- Neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa
- Neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja
Lisukkeet
Ruokajuoma
- rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä
Leipä ja rasva
- pala täysjyväleipää
- päälle sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä
Jälkiruoka
- marjat ja hedelmät täydentävät ateriaa
- jälkiruoan voi jättää myös välipalaksi
Ruokakolmio
Kuusi porrasta huipulle. Ruokakolmio opastaa, kuinka paljon sinun pitäisi nauttia eri ruoka-aineita päivässä.
Valitse ruokia tasapainoisesti kaikista ryhmistä – ruokakolmio näyttää oikeat suhteet.
1. Sattumia harkiten.
2. Niukasti lihaa, lihavalmisteita ja kananmunaa
3. Kalasta ja siipikarjasta hyvälaatuista proteiinia
- Muista syödä kalaa 2 kertaa viikossa.
4. Pehmeitä rasvoja öljystä, pähkinöistä ja margariinista ja vähärasvaisia maitotuotteita kohtuudella.
5. Runsaasti kuitupitoisia viljavalmisteita ja perunaa
- kuitua leivästä, puuroista sekä täysjyväistä lisukeitta, kuten kauraa, pastaa ja riisiä.
6. Kasviksia monin tavoin: väriä päivään puoli kiloa päivässä!
- Vihanneksia, hedelmiä, marjoja.
- Kasvikset kuuluvat kaikille aterioille ja välipaloihin. Kuusi kourallista päivässä!