Pihan värit
Rakennusten, rakenteiden, kulkuväylien, kalusteiden ja kasvillisuuden värit vaikuttavat monen muun tekijän ohella pihan tunnelmaan. Kasvit vaikuttavat paljon pihan väritykseen kukkien, lehdistön ja syysvärin kautta. Päätä väreihin yhtenäinen linja niin, että kokonaisuus pysyy kasassa. Pihan värimaailma voi myös muuttua vuodenaikojen mukaan.
Värit ja muodot vaikuttavat siihen, miten hahmotamme ympäristöämme. Puutarhan väreillä voidaan vaikuttaa myös ihmisten tunnetiloihin. Kukkien värit voivat myös houkutella pölyttäjiä tai pelottaa tuhoeläimiä.
Kasviryhmässä väriskaala voi muuttua kevään voimakkaista punaisen ja keltaisen sävyistä kesän pastellisävyiksi ja syyskukkijoiden myötä violetin ja keltaisen vastaväriyhdistelmäksi.
Väriympyrä
Päävärejä ovat sininen, punainen ja keltainen. Välivärit ovat violetti, oranssi ja vihreä. Lämpimiä värejä ovat keltainen, oranssi ja punainen lukuisine eri sävyineen. Kylmiä värejä ovat vihreä, sininen ja violetti lukuisine eri sävyineen. Vastaväri löytyy väriympyrän vastakkaiselta puolelta.
sininen -oranssi
punainen – vihreä
keltainen -violetti
Vinkkejä värien käyttöön puutarhassa
Nosta yksi pääväri hallitsevaksi. Valitse voimakkuudeltaan samanarvoisia värejä. Värit tarvitsevat taustaa tullakseen parhaiten esille. Erivärisillä lajeilla saa istutuksiin syvyyttä eli tilantuntua. Turvallisin väriyhdistelmä löytyy väriympyrän vierekkäisiä värejä yhdistämällä, esimerkiksi punaisen eri sävyt.
Lämpimät keltainen ja oranssi näkyvät kauas. Kylmät violetit sopivat läheltä katseluun. Harmaa, valkoinen ja keltavihreä sopivat sekä kylmien, että lämpimien värien kanssa. Vastavärit tehostavat toisiaan ja niitä yhdistämällä luodaan kontrastia.
Vaaleat värit näyttävät valjuilta paahteisella kasvupaikalla. Tummat värit eivät erotu puutarhan varjoisimmista paikoista. Varjoisissa paikoissa korostuvat lehtien eri värisävyt ja muodot.
Värien yhdistely
Yleensä istutuksen värisuunnittelussa kannattaa pyrkiä harmoniseen lopputulokseen. Kasvit valitaan kuhunkin ryhmään jonkun selkeän periaatteen mukaan ja suositaan toistensa seuraan sopivia värejä. Harmonisen kokonaisuuden voi synnyttää monella tavalla.
Yksiväriharmonia
Yksiväriharmonia saavutetaan eri sävyisillä vihreillä havu- ja lehtipensailla sekä perennoilla, joiden koristearvo piilee lehtien kauniissa muodoissa. Voit myös jättää vihreän taustaksi ja luoda yksiväriharmonian kasveilla, joiden kukkien sävyt löytyvät saman värilohkon sisältä. Käytä lisäksi valkoista raikastajana. Tämä toimii hienosti kukkaruukuissa ja parvekelaatikoissa. Isossa kukkapenkissä se voi olla yksitoikkoinen.
Lähiväriharmonia
Esimerkit oranssi – sininen, oranssi – punainen, punainen – lila, lila – sininen. Kun noudatat lähiväriharmoniaa lopputulos on hillitty ja tyylikäs. Muista kuitenkin, että harmonian varovainen rikkominen voi tuoda siihen sopivasti särmää.
Vastaväriharmonia
Vastaväriharmonia on paljolti muoti- ja makukysymys. Moni rakastaa sitä, mutta kaikkia se ei miellytä. Pieninä määrinä vastaväriharmonia energisoi, mutta isoina pintoina sen vaikutus saattaa olla hermostuttavan vahva.
Yleensä istutuksessa kannattaa nostaa yksi värisävy hallitsevaan asemaan – monet tasavärisinä kilpailevat värit tekevät kokonaisuudesta helposti rauhattoman. Myös vastaväriyhdistelmissä kannattaa yleensä nostaa toinen värisävy hallitsevaksi ja valööriharmoniassa on hyvä antaa selkä pääpaino joko tummille tai vaaleille sävyille. Hallitsevat värisävyt määräävät tuleeko istutuksesta tumma vai vaalea. Esimerkiksi keltaiset kukat synnyttävät aina perusluonteeltaan vaalean kokonaisuuden.