Nämä eivät sovi alle 1-vuotiaalle
Vauvan (0-12 kk) ruokavaliossa tulee välttää ruoka-aineita, jotka ovat huonosti sulavia tai jotka sisältävät vauvalle haitallisia aineita.
Listaus perustuu Ruokaviraston päivittyvään Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet -taulukkoon. Ohjeisiin kannattaa tutustua kokonaisuudessaan. Lisäksi neuvolat antavat vanhemmille asiantuntevat ohjeet vauvaikäisten ruokailuun.
Alla luetellut ruoka-aineet eivät sovellu alle 1-vuotiaan ruokavalioon:
- Suola: Imeväisikäisen lapsen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan suolaa tai suolaa sisältäviä elintarvikkeita, koska liika natrium kuormittaa munuaista. Tarkista suolattomuus pakkausmerkinnöistä. Jos ainesosaluettelossa ei lue suolaa, tuotteessa ei ole lisättyä suolaa. Näissä tuotteissa ravintoarvotaulukossa näkyvä natrium tarkoittaa luontaista natriumia ja se sopii vauvallekin.
- Nitraattia sisältävät kasvikset
- pinaatti, nokkonen
- punajuuri
- erilaiset lehtisalaatit, rucola
- kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali
- kurpitsa (mukaan lukien kaikki kurpitsalajit, ei koske kesäkurpitsaa)
- retiisi, varsiselleri, fenkoli
- tuoreet yrtit
- idut
- juuresmehut
- edellä mainituista kasviksista valmistetut vihersmoothiet
- Uuden sadon eli varhaisperunat – korkean solaniini- ja/tai nitraattipitoisuuden vuoksi
- Hunaja – voi sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. C.botulinum -bakteeri voi tuottaa vaarallista botuliinimyrkkyä.
- Merilevävalmisteet – korkeat jodi- ja raskasmetallipitoisuudet
- Kaneli (kassiakaneli) – korkea kumariinipitoisuus
- Aprikoosin siemenet – luontaiset toksiinit (amygdaliini)
- Öljykasvien siemenet (esim. pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukan siemenet) – raskasmetallikertymien vuoksi
- Raakavilja-/-siemenpuurot (liottamalla yön yli huoneenlämmössä valmistetut puurot) – tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono. Käyttörajoitus ei koske höyrytettyjä (esikypsennettyjä) hiutaleita. Tavallisia kaupan puurohiutaleita voi antaa ilman keittämistä/kypsentämistä esimerkiksi osana smoothieta.
- Yrttiteejuomat/ -haudukkeet – voivat sisältää luontaisia haitta-aineita
- Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet – turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Voivat sisältää luontaisia haitta-aineita.
- Riisijuoma – korkea raskasmetallipitoisuus (arseeni)
- Bentsoehappoa ja bentsoaatteja sis. elintarvikkeet (mehujuomat) – turvallisen päiväsaannin ylittyminen mahdollista
- Vehnänorasmehu, maitohappokäytetyt mehut – tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono.
- Maksa, maksaruoat ja maksamakkarat ja -pasteijat – korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lapsilla liiallinen A-vitamiinin saanti voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.
- Makkarat, nakit ja leikkeleet – suolan, kovan rasvan ja nitriitin vuoksi. Suuret nitriittimäärät voivat haitata hapenkuljetusta pienen lapsen elimistössä.
- Viipaloidut lihatuotteet ja leikkeleet, jotka syödään sellaisenaan tulee käyttää hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää listeriabakteeririskin vuoksi.
- Raa’at kalat ja äyriäiset, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät tuotteet käyvät vain kuumennettuna (sisälämpötila vähintään 70 astetta). Sushia vältetään – raakana tuotteissa listeria monocytogenes -bakteeririski.
Listaus on osa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusta Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2019.
Muita ruoka-aineiden turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita löytyy Ruokaviraston ylläpitämältä sivulta.