Yhden ja kolmen viikon ruokalista
Marttojen valmiiden ruokalistojen avulla helpotat arkeasi ja nautit maukkaista ja monipuolisista aterioista viikon jokaisena päivänä. Ruokalistat on tarkoitettu pohjaksi kestävälle ruokavaliolle, joita voit halutessasi muokata omien makumieltymysten, sesongin tai jääkaapin sisällön mukaa. Arkiruokailu saa olla luovaa ja maukasta, mutta älä tingi kasvipainoitteisuudesta. Hyvä ohjenuoria terveelliselle ruokavaliolle on lautasmalli ja ruokakolmio.
Suunnittelemalla säästät aikaa ja vaivaa!
Perusraaka-aineet voi hankkia yhdellä kauppareissulla ja täydentää jääkaappia tuoretuotteilla viikon aikana.
Marttojen ruokalistat arjen apuna
Marttojen ruokalistoihin on suunniteltu yksi valmistettava ateria päivässä. Usein päivän toinen ateria syödään päiväkodissa, koulussa tai työpaikalla. Jos kotona syödään päivän kaikki ateriat, kannattaa päivällistä valmistaa niin paljon, että siitä riittää seuraavan päivän lounaaksi. Näin säästät aikaa, vaivaa ja saat hyödynnettyä tähteet. Aamu- ja iltapaloista on tehty muutamia ehdotuksia, joita voi vaihdella tarpeen ja mieltymyksen mukaan.
Kasviksia oman ja maapallon terveyden hyväksi!
Kasvipainoitteisella ruokavaliolla edistät sekä omaa, että maapallon terveyttä. Lisäksi kasvipainoitteinen ruokavalio usein taloudellinen valinta. Voit halutessasi korvata ruokalistan liharuoat kasvisvaihtoehdoilla, joihin saat vinkkejä ruokalistasta. Kasviksia suositellaan syötävän puoli kiloa päivässä eli kuusi oman kämmenen kokoista annosta sekä viittä eri väriä. Helpoin tapa varmistaa oma kasvisten käyttö on lisätä niitä päivän jokaiselle aterialle. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa.
Tässä vinkkejä kasvislisäkkeisiin aterioille:
- Raejuusto-hedelmäsalaatti
- Chilinen porkkanasalaatti
- Raastesalaatti
- Aurinkosalaatti
- Jouluinen punakaalisalaatti
- Karpalo-banaaniherkku
- Mausteinen hedelmäsalaatti
- Omena-kaurapaistos
- Hedelmäpannari
- Mansikka-raparperipuuro
- Lakkasmoothie
- Puolukkasmoothie
- Mustaherukka-banaanismoothie
- Kuningatarjuoma
1. viikko | 2. viikko | 3. viikko | |
ma | |||
ti | Kalastajan keitto | Järvikala puttanesca | |
ke | |||
to | Porkkana-kikherne-maapähkinäkeitto | Samettinen tomaattikeitto | |
pe | |||
la | |||
su |
|
|