Lapsiperheen ruokalista

Lapsiperheen viikkoruokalista koostuu helpoista ruokaohjeista ja perusraaka-aineista. Jokaiselle päivälle on merkitty lounas, välipala ja päivällinen sekä ehdotus itse tehdyn leivän tekemiseen. Lisää ruokalistalle vielä aamu- ja iltapala, joihin voit hakea inspiraatiota aamu-, väli- ja iltapalaideoistamme. Voit koostaa ehdotuksista juuri teidän perheelle sopivan kokonaisuuden.

Arkena lounas syödään usein työpaikalla, päiväkodissa tai koulussa. Arkea helpottaa, jos ruokaa tekee kerralla enemmän, ja yhdestä annoksesta riittää myös seuraavan päivän ateriaksi. Kaikkiin aterioihin kuuluu ruokajuomana maito, piimä, vesi tai kasvijuoma sekä täysjyväleipää ja levitettä.

Vinkkejä arjen ateriasuunnitteluun

  • Monia listan ruoista voi muokata oman maun ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan, esim. keittoihin, vuokiin ja patoihin käyvät monenlaiset kasvikset ja proteiinin lähteet.
  • Pohdi, pystyisitkö hyödyntämään jotain aiemmilta aterioilta tähteeksi jäänyttä, esimerkiksi aamupuuron tähteet rieskoihin.
  • Leivän voi ostaa myös valmiina, mutta jos leipominen on mielekästä vaikka arki onkin kiireinen, helpotusta saa esimerkiksi leipomalla kerralla isomman erän pakastimeen, josta leipää voi sulattaa aterioille tarpeen mukaan.
  • Myös monia lounas- ja päivällisruokia voi valmistaa kerralla isomman määrän ja joko tarjota myös seuraavana päivänä tai pakastaa.
  • Joskus välipala tai iltapala voi olla eri aterioiden tähteistä koottu hävikkibuffetti.

Lapset mukaan ruoanlaittoon

Lapset voivat osallistua ruoanvalmistukseen monella tapaa. Lapset voivat taitojensa mukaan huuhdella, kuoria tai raastaa raaka-aineita, mitata aineksia, sekoittaa taikinaa, voidella uunivuokaa tai esimerkiksi muotoilla leipiä uunipellille. Usein ruoka maistuukin paremmalta, kun sitä on itse päässyt valmistelemaan. Lisäksi lapset kannattaa ottaa pienestä pitäen mukaan pöydän kattamiseen sekä keittiön siivoukseen ja pintojen pyyhkimiseen. Myös tiskaaminen tai astianpesukoneen tyhjennys on lapsille sopivaa puuhaa ikätaso huomioiden. Aikuisen kannattaa kuitenkin huolehtia terävät veitset ja painavat astiat ensin pois koneesta.

LOUNASVÄLIPALAPÄIVÄLLINEN
MA
Kasviskaalilaatikko

Kaura-omenaleivät

Minestronekeitto1
Juustosarvet
TI
Seljanka pakastekalasta
Puurosämpylät2

Perunavelli

Härkiswokki
KE
Kasvissosekeitto
ja paahdetut kikherneet
Pikasämpylät
Kuva Reetta Pasanen
Aprikoosi-porkkanakiisseli

Broileripyörykät
tomaattikastikkeessa

Peruna tai ateriajyvät
TO
Uunijuuressalaatti3
Ruisrieskat

Appelsiinijogurtti

Nyhtökaurakäristys
Perunasose
Puolukkasurvos
PEYhden kattilan taktiikka Outi Mehto
Kasvispeltipyttis
Perunarieskat4

Marjasmoothie
Laatikkoruoka valkoisessa vuoassa. Puukauhalla on nostettu annos lautaselle.
Hernelasagnette
Hölskytyskurkut
LA
Rieskarullat
savumuikkutäytteellä
5

Kasvispannari
raejuustolla

Tuunatut ranskalaiset
SU
Porkkanaletut
fetatäytteellä ja salaatilla

Sisarussämpylät
kasvirasvalevitteen,
juuston ja kasvisten kera

Tomaattinen juures-papupata

1 Minestronekeittoon voi lisätä monenlaisia kasviksia ja papuja, sen mukaan, mitä kaapista löytyy.
2 Hyödynnä mahdollisia tähteitä aamiaispuurosta tai edellisen illan iltapuurosta.
3 Sekoita valmiiseen uunijuuressalaattiin mahdolliset edelliseltä päivältä jääneet perunat, pasta tai ateriajyvät hyvin kuumennettuina.
4 Hyödynnä edellisen päivän perunasoseen tähteet rieskoihin ja vihanneslokerosta löytyviä kasviksia pyttikseen.
5 Tarjoa lisänä hölskytyskurkkuja, jos niitä on jäänyt edelliseltä päivältä.