Marjojen kuivaus
Kaikkia marjoja voi kuivata, parhaiten ehkä mustikkaa, ruusun kiulukoita ja pihlajan- ja aronianmarjoja. Halkaistut puutarhamansikatkin kuivuvat hyvin ja maistuvat makeilta. Marjojen kuivumisaika on melko pitkä, useita tunteja jopa päiviä riippuen menetelmästä.
Hyvin puhdistetut marjat levitetään ohuina kerroksina kuivausalustalle. Aluksi on hyvä käyttää alhaisempaa lämpöä. Jos marjat pannaan heti liian kuumaan, ne voivat mennä rikki, jolloin mehu pursuaa ulos. Maksimilämpötila marjoille on 50°C . Kuivaus on riittävää kun marjat ovat kovia. Kuivattujen marjojen paino on n. 10 % tuoreitten painosta.
Kuivattuja marjoja tai niistä jauhettua jauhoa voi käyttää esimerkiksi:
- smoothieissa
- puuron tai jogurtin päällä
- kakkujen ja leivonnaisten koristeena
- teeaineksena