Sienten kuivaus

Kuivaaminen on monille sienille ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Erityisen hyvin kuivattaviksi sopivia sienilajeja ovat mm. korvasieni, suppilo- ja kosteikkovahvero, mustatorvisieni, herkkutatit, ukonsieni, viiruvalmuska ja miedot haperot.

Sieniä voi kuivata monella tavalla

Parhaiten kuivaaminen onnistuu erityisessä kasvikuivurissa. Tavallisessa sähkölieden uunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä uuniin ei saa tehokasta ilmankiertoa. Lisäksi lämpöä on vaikea säätää sopivaan kuivatuslämpötilaan eli 35–40°C. Jos lämpöä on yli
50 °C, vesi irtoaa sienistä nopeasti, ne kypsyvät eivätkä enää pysty imemään itseensä vettä.

Myös kiertoilmauunissa vaarana on lämmön nousu liian korkealle. Jos uuniin saa ilmankierron ilman lämpöä, kuivaus onnistuu varmemmin. Uunin luukku on hyvä pitää hieman raollaan. Matalan lämpötilan uuneja voi käyttää kuivatukseen, koska niissä lämpötilan säätö alkaa 30 °C. Jotta kosteus pääsee uunista ulos, on uunin luukku oltava hiukan auki.

Sieniä voi kuivata ritilän päällä jonkin lämmönlähteen, esimerkiksi pakastimen tai jääkaapin yläpuolella. Omakotitaloissa asuvat voivat hyödyntää pannuhuoneen lämpöä. Jos käytettävissä on pyykinkuivauskaappi, myös sitä voi käyttää sienisadon kuivaukseen. Pientä määrää siinä ei kuitenkaan energiataloudellisista syistä kannata kuivata. Alkukesän kuivina päivinä sieniä voi kuivata ulkonakin.

Sienten kuivausaikaan vaikuttavat mm. sienilaji ja missä sieniä kuivataan. Sienikuivurissa kuivuminen kestää 3–6 tuntia, aikaan vaikuttaa sienilajin lisäksi kuivurin täyttöaste.

Sienet saunaan

Hyvin ohutmaltoiset sienet, kuten mustatorvisienet ja halkaistut suppilovahverot kuivuvat huoneenlämmössäkin. Myös hyvin tuulettuvan saunan lauteille voi imevän paperin päälle levittää sieniä kuivumaan, kun jälkilämpöä on vielä jäljellä. Kiuasta ei kuitenkaan pidä kytkeä päälle, sillä silloin lämpötila nousee liikaa. Poikkeuksen tästä tekee digitaalinen kiuas, jonka lämpötilan saa säädettyä alle 40 asteeseen.

Monenlaisia kuivureita

Markkinoilla on monenlaisia kotitalouskäyttöön tarkoitettuja kuivureita. Valkoisessa Evermat -kuivurissa on neljä pyöreää ritilää, joille kuivattavat tuotteet asetetaan.

Jo vuosia markkinoilla on ollut kaappimallinen, melko iso Orakas-kuivuri.Orakkaassa on viisi alumiiniverkosta tehtyä hyllyä. Orakkaassa sienet kuivuvat lämpövastuksen ja puhaltimen avulla. Infrapuna-lämpötekniikalla toimivassa Jabloko-kuivurissa on kolme vetolaatikkoa. Se on edellisistä poiketen kuivatessaan täysin äänetön.

Kun valitsee kuivuria, tärkeimmät ominaisuudet ovat :

  • Kuivausteho ja kuivumisen tasaisuus – Pienellä teholla kuivaus kestää kauemmin. Kuivureiden tehot vaihtelevat vähän yli 200 watista vähän yli 1000 wattiin.
  • Lämpötilan säätömahdollisuus Jos lämpötilaa ei pysty säätämään, kuivuri ei sovellu kaikkien herkempien, esimerkiksi yrttien kuivattamiseen.
  • Kuivurin ritiläverkon tiheys.
  • Kuivurin koko ja hinta.

Sieniä kuivatessasi tee näin

  1. Kerää sienet kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä.
  2. Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pienikokoiset, ohutmaltoiset sienet voivat olla kokonaisinakin, suuremmat on hyvä repiä kahtia.
  3. Levitä sienet tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Pane ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen yläpuolelle. Sienien kuivauslämmön tulisi pysyä koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasaisena. Ritilöiden paikkaa ei pidä vaihdella. Jos ritilöiden paikkoja vaihdetaan ja esimerkiksi lähinnä lämmönlähdettä oleva ritilä siirretään kauimmaiseksi, sienten lämpötila laskee nopeasti ja kuivuminen melkein pysähtyy. Tällöin sienistä voi tulla tummia. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 %).
  4. Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja pakkauspäivä. Säilytä sienet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.

Kuivattujen sienien käyttö

Kuivatessa sienten tilavuus pienenee huomattavasti, kun sienistä poistuu nestettä. Yhdestä litrasta tuoreita sieniä tulee noin 50 grammaa kuivattuja sieniä.

Kuivattuja sieniä voi käyttää kuten tuoreitakin. Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan, 1 dl sieniä, 2–3 dl vettä. Liotusajaksi riittää 15 minuutista puoleen tuntia. Liotusvesi voidaan lisätä ruokaan, ellei se ole kitkerää. Korvasienten liotusvettä ei pidä käyttää. Lisäksi kuivatut korvasienet on liotuksen jälkeen vielä keitettävä kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Ohutmaltoiset sienet voidaan rusentaa suoraan esim. keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi huhmaressa tai kaulimella ja lisätä ruokaan mausteen tavoin.


Jos kuivatut sienet on kerätty alueelta, jolla vuonna 1986 Tshernobylin  aiheuttama laskeuma oli suuri, kannattaa käydä katsomassa käsittelyohjeet Säteilyturvakeskuksen sivuilta. Katso käsittelyohjeet STUK:n sivuilta.