Ruoka-aineet

Sesonkiajattelu säästää luonnonvaroja ja kukkaroa. Lisäksi pystyt valitsemaan syötäväksi aina maukkaimmat ruoka-aineet. Kesällä nautitaan avomaalla kasvaneita kasviksia ja talvella enemmän varastovihanneksia, porkkanaa, punajuurta, kaalia, lanttua ja naurista. Myös marjat ja hedelmät kannattaa valita vuodenaikojen vaihtelun mukaan.

Marjat

Mansikat, mustikat, vadelmat ja muut marjat ovat parhaita tuoreena. Ne ovat ruokavaliossamme erinomaisia vitamiinien lähteitä. Marjat sisältävät kivennäis- ja hivenaineita vastaavia määriä kuin hedelmät ja vihannekset. Ravintokuidun lähteenä ne ovat omassa luokassaan.

Sienet

Sienten satokausi on pitkä, joten jokainen ennättää keräämään saalista. Ensimmäiset sienet nousevat esille keväällä, kun lumi on sulanut. Satokausi jatkuu syksyyn, usein lumen tuloon saakka.

Luonnonyrtit

Luonnonyrtit täydentävät jokapäiväistä ruokavaliotamme. Niiden keräily on myös hyvää hyötyliikuntaa. Parasta käyttö- ja keräysaikaa ovat kevät ja alkukesä.

Maustevihannekset

Viljeltävät yrtit eli maustevihannekset kasvavat helposti ruukuissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.

Kaalit

Kaalit ovat loistavaa arkiruokaa edullisuutensa, terveellisyytensä, maukkautensa ja monipuolisuutensa ansiosta. Erilaisten kaalien valikoima on laaja ja monipuolisten ruoanlaitto-ominaisuuksien ansiosta niistä saa valmistettua laajasti monenlaista syötävää ympäri vuoden.

Juurekset ja mukulat

Juurekset ovat aina olleet suomalaisille tärkeitä elintarvikkeita. Niiden käytössä on loputtomasti vaihtelun, muuntelun ja kokeilun mahdollisuuksia. Niitä voi napostella sellaisenaan, raakana ja kuorittuna. Niitä voi pilkkoa kuutioiksi, suikaleiksi, viipaleiksi, lohkoiksi, lastuiksi.

Sipulit

Sipulit on monipuolinen kasviryhmä, joita käytetään usein ruoan maustamiseen. Sipuli on maustamisen lisäksi monipuolinen raaka-aine, joka antaa monille ruoille ja leivonnaisille herkullisen maun, tuoksun ja ulkonäön. Eri sipulilajikkeet eroavat toisistaan muodon, maun ja käyttötarkoituksen perusteella.

Vihannekset

Vihanneksia kannattaa käyttää monipuolisesti. Vihanneksia kannattaa käyttää sekä tuoreena että kypsennettynä. Vihannekset sisältävät paljon terveydelle hyödyllisiä aineita, joita ei kannata kokonaan korvata lisäravinteilla.

Hedelmät

Hedelmät ovat erinomaisia vitamiinien lähteitä. Omena on kotimaisista hedelmistä ainoa kaupallisesti merkittävä. Muut kotimaiset hedelmät ovat kirsikka, luumu ja päärynä.

Kurpitsat

Kurpitsat kuuluvat kurkkukasvien heimoon. Kurpitsalajikkeita on monenlaisia ja ne eroavat maultaan toisistaan. Sesongissa kurpitsat ovat syksyllä.

Viljat

Viljat ovat arkiruokiemme yksi tärkeä peruselementti sekä juhlapäivien herkkujen olennainen valmistusaine.
Viljat – etenkin täysjyväviljat – ovat ravinnossamme hyvä energian, kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.

Palkokasvit

Palkokasvit ovat erinomainen proteiinin lähde. Niistä voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia ja ne sopivat korvaamaan tai täydentämään eläinperäisistä tuotteista saatua proteiinia ruokavaliossa.

Kananmuna

Kananmuna on rikas ravitsemuksellisesti, monipuolinen raaka-aine keittiössä sekä näppärä ja nopea eväs.

Kala

Kala on kevyttä ja ravinteiltaan rikasta sekä makumaailmaltaan monipuolista ruokaa. Kala on erinomainen luonnollisen D-vitamiinin sekä pehmeän rasvan lähde. Sitä kannattaakin syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Kotimainen kala kuuluu ilmastoystävän ruokalautaselle.

Maitotuotteet

Maito ja maitovalmisteet sisältävät monipuolisesti ravintoaineita ja ne ovat merkittävä osa suomalaista ravitsemusta sekä ruokakulttuuria ja -historiaa.