Sitruuna

Sitruuna (citrus limon) on happaman raikas hedelmä, joka sisältää paljon C-vitamiinia. Se on yleensä soikea ja keltainen. Sitruunoita on kuitenkin erilaisia ja niiden muoto, väri ja kuoren paksuus voivat vaihdella.

Sitruunaa käytettään suolaisten sekä makeiden ruokien maustamiseen ja sillä on ruoka-aineiden makua korostava vaikutus. Useimmiten sitruunasta käytetään mehu, mutta myös aromaattisia öljyjä sisältävää kuorta voidaan hyödyntää. Valkoinen osa keltaisen kuoren alla on kuitenkin kitkerää ja sitä kannattaa välttää.

  • Usein hedelmien pinta on kuljetuksen kestämiseksi käsitelty säilöntäaineilla. Sitruunakin kannattaa pestä, käsitellessä ainetta voi joutua käsien kautta ruokaan. Etenkin, jos raastat sitruunankuorta ruokaan, suosi luomu sitruunoita tai pese kuori erityisen huolellisesti.
  • Käytä sitruunaa suolan sijaan! Voit kokeille vähentää suolan määrää ruoassa, lisäämällä happoa.
  • Sitruunan kirpeys taittaa rasvaisuutta ruoassa.
  • Sitruuna kypsentää kalan: happo muuttaa proteiinin rakenteita eli denaturoi. Rakenteen muuttumista kutsutaan kypsymiseksi.

Sitruuna säilyy huoneen lämmössä varsin hyvin, mutta viileässä +10-+14 parhaiten. Pitkään huoneenlämmössä säilytettäessä kuori kuivuu. Sitruuna on herkkä etyleenille. Tuoreesta sitruunasta puristettu mehu säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Sitruuna on sitruspuu, jonka hedelmää kutsutaan samalla nimellä. Sitruuna on kasvupaikan suhteen vaativa eikä se kestä hallaa. Sitruunapuita kasvaa ja kasvatetaan trooppisilla sekä subtrooppisilla alueilla. Sitruuna on alun perin kotoisin Intiasta. Nykyään suurimpia tuottajamaita ovat Italia, Espanja ja Kreikka. Sitruunaa viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä, Eurooppaan se on saapunut oletettavasti Aleksanteri Suuren mukana ja Etelä-Euroopassa se yleistyi 800-luvulla.

Sitruunan satokausi ajoittuu lokakuusta heinäkuulle, ajankohta riippuu lajikkeesta.

Sitruuna siivouksessa

Teho perustuu sen sisältämään orgaaniseen sitruunahappoon. Sitruunahappoa tuotetaan myös kemiallisesti. Hedelmän mehu ei sovellu suoraan samoihin tarkoituksiin kuin sitruunahappo; se voi esimerkiksi aiheuttaa värjäytymiä, jos käytetään tekstiilien tahranpoistoon.