Maa-artisokka
Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Eurooppaan sitä tuotiin ensimmäisen kerran 1600-luvulla.
Maa-artisokka kuuluu samaan sukuun auringonkukkien kanssa. Kasvin syötävät osat ovat maan alla epäsäännöllisen muotoisina, haarakkeisina varsimukuloina. Suomessa maa-artisokan viljely onnistuu mainiosti, sillä mukulat kestävät pakkasta. Siksi sitä voidaan viljellä monivuotisena. Mukulat voi nostaa maasta myöhään syksyllä tai keväällä.
Tärkkelyksen sijaan mukulat sisältävät inuliinia, joka hajoaa elimistössä hedelmäsokeriksi. Maa-artisokasta saa maittavia sosekeittoja ja liharuoan kera tarjottavaa sosetta. Keitettyjä maa-artisokkia voi kokeilla alkuruokana.
Kuorittu maa-artisokka tummuu herkästi. Siksi kuoritut mukulat kannattaa laittaa sitruunalla maustettuun veteen kypsentämistä odottamaan. Maa-artisokkien kuoriminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Huolellinen pesu ennen keittämistä tai uunikypsennystä riittää hyvin.