Viljat
Viljat ovat yksivuotisia heinäkasveja (Poaceae eli Gramineae) eli yksi kylvö tuottaa yhden sadon. Viljoja viljellään niiden siementen eli jyvien vuoksi. Jyvät luokitellaankin maailman tärkeimmäksi ravintovaraksi, ja niitä kasvatetaankin enemmän kuin mitään muuta ravintokasviryhmää. Viljat ovat arkiruokiemme yksi tärkeä peruselementti sekä juhlapäivien herkkujen olennainen valmistusaine. Viljat – etenkin täysjyväviljat – ovat ravinnossamme hyvä energian, kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Suomessa viljellään pääasiassa neljää viljalajia: ruista, kauraa, ohraa ja vehnää. Ruis ja vehnä ovat leipäviljoja eli niistä suurin osa käytetään ihmisravinnoksi, kun taas kaura ja ohra ovat rehuviljoja eli niistä suurin osa menee eläinten rehuksi.
Vanhan sanalaskun mukaan vihneistä viljat tunnetaan:
Ohralla oikein isot, rukiilla runsaat, vehnällä vähäiset, kauralla ei ollenkaan