Mehuasema
MEHUASEMAN TOIMINTAKAUSI 2024 ON PÄÄTTYNYT 15.10.2024.
SUURI KIITOS KAUDESTA JOKAISELLE VANHALLE JA UUDELLE ASIAKKAALLE UPEASTA OMENAVUODESTA!
Tiedotamme seuraavan vuoden toiminnasta kesän 2025 aikana näillä nettisivuilla. Mehuaseman avausaikatauluun vaikuttaa muun muassa omenasadon kypsyminen.
Ajanvaraus ja tiedustelut mehuasemalle numerosta 050 522 6420. (Ajanvarauksen avaus torstaina 8.8.) HUOM! Mehuasemalle annetaan aikoja VAIN tästä numerosta. Varatessasi aikaa varaudu arvioimaan tuomasi omenakilojen määrä mahdollisimman tarkkaan, jotta saamme varattua oikean pituisen ajan.
Mehuaseman ajanvarauspuhelin päivystää arkipäivisin klo 9-15.
Mehuasema palvelee ma-la klo 8.00-20.00.
MEHUASEMAN OSOITE ON JOKIPOHJANTIE 13, TAMPERE.
Huom! Puristamme vain omenoita, emme marjoja.
Hyvä mehuaseman asiakas! Tullessasi asemalle:
- Nosta omenalaatikkosi oven suussa olevan vaa’an läheisyyteen.
- Mikäli sinulla on omia pulloja/astioita, huolehdi itse niiden käsittelystä.
- Auta mehuaseman työntekijöitä tarvittaessa mäskien ja saavien kanssa.
- Siirrä pussitetut mehut pastörointilaitteelta eteenpäin haluamaasi kuljetusastiaan.
- Maksa kortilla.
- Vie mukanasi pahvilaatikot, muovipussit ym. roskat, koska mehuasemalla ei ole niille varattua keräysastiaa.
Ohjeita:
- Varaa aika mehuasemalta.
- Pienin valmistettava erä on 20-30 kg omenoita. 1 kg omenaa on n. 5-7 dl mehua.
- Puristusaika ja pastörointi alle 70 kg noin 20 min ja alle 140 kg noin 40 min.
- Paras tulos saadaan suoraan puusta poimituista omenoista. Myös maahan pudonneet, rupiset ja pintavialliset omenat kelpaavat. Pilaantuneet ja homeiset omenat eivät kelpaa puristukseen.
- Jos sinulla on omat pullot/astiat: Pese pullot ja sulkimet huolellisesti. Liota pulloja 12h ennen asemalle menoa ja jätä pullot kosteiksi.
- Mehuasemalla ei puristeta juureksia eikä marjoja.
- Omenista saadaan paras tulos sekoittamalla happamia ja makeita lajikkeita keskenään.
- Pastöroimaton omenamehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
- Pastöroitu omenamehu säilyy satokaudesta toiseen.
Tuoremehut
Tuoremehu on 100-prosenttista mehua, jota ei ole kuumennettu. Pieniä määriä tuoremehuja voi valmistaa kotona joko mehulingolla, jauhamalla tai survomalla marjat. Sähkökäyttöisillä mehulingoilla voi lingota juureksia, hedelmiä ja kovakuorisia marjoja. Työ on melko hidasta, koska linkoon mahtuu vain vähän raaka-ainetta kerrallaan. Tuoremehu on järkevintä säilyttää pakastamalla. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, mehun saa viileässä säilyväksi pastöroimalla: Kuumenna mehu 80 asteeseen ja pidä siinä 10 minuuttia. Täytä puhtaat kuumat pullot piripintaan ja sulje välittömästi puhtailla kumitulpilla.
Tuoremehua valmistetaan myös mehuasemilla. Muutamilla mehuasemilla on laitteistoja, joilla voi valmistaa mehuja hedelmien lisäksi myös marjoista ja juureksista. Pienin tuoremehuksi valmistettava erä on usein noin 30 kg. Omenista saadaan paras tulos sekoittamalla happamia ja makeita lajikkeita keskenään. Hyvää mehua saadaan yhdestäkin lajikkeesta, kun puserretaan oikealla hetkellä. Esimerkiksi kesäomenista Valkea kuulas on puserrettava mehuksi silloin, kun siemen on vaaleanruskea ja omena vielä hieman raaka.
Omenan kypsyminen
Omenat ovat kypsiä, kun siemenet omenan sisällä ovat ruskeita ja omenat alkavat putoilla maahan. Kypsymisajan mukaan omenalajikkeet luokitellaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Elokuussa kypsyvät kesäomenat (mm. Pirja, Valkea kuulas), syyskuussa syysomenat (mm. Kanelit) ja syys- lokakuussa talviomenat (mm. Lobo, Konsta).