Kulujen jakaminen
Miten kulut jaetaan kaverien kesken tai puolison kanssa? Puhukaa kulujen jakamisesta hyvissä ajoin etukäteen, jotta yhteiset kulut eivät tule kenellekään yllätyksenä.
Miten jaan kulut kaverien kesken?
Mökkireissu, leffailta tai polttarit tulossa? Oletteko muistaneet puhua aikataulun ja ohjelman lisäksi myös yhteisestä budjetista? Kun raha-asiat ovat sovittuina jo ennen tapahtumaa, voi koko porukka keskittyä nauttimaan yhteisen hauskan odottamisesta ilman rahastressiä.
- Paljonko alustava suunnitelma maksaa per henkilö? Laske ja kerro summa kaikille.
Kerro oma mielipiteesi siitä, onko alustava suunnitelma sopivan hintainen vai liian kallis. Oma avoimuus kannustaa muitakin keskusteluun!
Miettikää sitten näitä asioita:
- Kerätäänkö käytössä olevat rahat etukäteen vai jaetaanko kulut jälkikäteen?
Jos rahat kerätään etukäteen, sopikaa summa, jonka jokainen maksaa. Voitte myös sopia, että jokainen maksaa sen verran, kuin haluaa tapahtumaan käyttää. Kokoon saatava summa määrittää budjetin.
- Maksavatko kaikki yhtä paljon?
Eri tulotasot ja elämäntilanteet vaikuttavat siihen, että kaikki eivät välttämättä halua käyttää yhteiseen tekemiseen yhtä paljon rahaa. Tätä pitää kunnioittaa. Tilanne selviää keskustelemalla. Keksitäänkö yhdessä edullisempaa tekemistä tai haluavatko jotkut maksaa hieman muita enemmän, jos oma rahatilanne sen sallii?
- Miten kulut teknisesti jaetaan?
Kulut on helpointa jakaa jälkikäteen tasan rahansiirtosovelluksen, kuten MobilePayn, jakamistoiminnolla. Tämä on kätevää erityisesti silloin, kun osa ihmisistä on maksanut suuremman osan kuluista.
- Haluammeko painottaa helppoutta vai edullisuutta?
Itse tekeminen pienentää yleensä kuluja. Ilmoittaudu siis vapaaehtoiseksi keittiövuoroon, koristeiden askarteluun tai tarjoa kotiasi tapahtumapaikaksi!
- Mikä loppujen lopuksi on tärkeintä?
Esimerkiksi polttareissa morsiamelle on yleensä tärkeintä se, kaikki kaverit pääsevät paikalle. Suunnitellaan siis sellaisia yhteisiä tapahtumia, joihin kaikilla on varaa osallistua ilman, että joutuu stressaamaan rahojen riittävyydestä tai ottamaan lainaa.
Miten kulut jaetaan parisuhteessa?
Kuka tarjoaa kenelle, vai laitetaanko lasku puoliksi? Rahasta kannattaa puhua ensitreffeistä lähtien, jotta siitä tulee parisuhteessa rutiini. Raha-asiat ovat yksi yleisistä riitojen aiheuttajista. Näitä riitoja voi välttää avoimella rahapuheella myös silloin, kun rahasta ei ole huolta.
- Käykää läpi säännöllisesti kummankin taloudellinen tilanne esimerkiksi yhteisen budjetin äärellä. Millaiset ovat kummankin säännölliset tulot, menot ja velat?
- Sopikaa, mitkä menot ovat yhteisiä: esimerkiksi vuokra, ruokamenot, vakuutukset ja lomamatkaan säästäminen. Muistakaa myös lapsiin liittyvät menot, kuten heidän vaatteensa, tarvikkeensa ja harrastusmaksut.
- Sopikaa, mistä menot maksetaan itse: vaikkapa omat vaatehankinnat tai omat harrastukset.
- Ovatko kaikki lapsiin liittyvät kulut yhteisiä?
- Miettikää, miten menot käytännössä jaetaan. Yhteinen käyttötili, johon kummallakin on oma maksukortti, on kätevä yhteisiä menoja varten. Kumpikin voi laittaa sinne kuukausittain sovitun summan, ja tilille on helppoa tehdä säännöllisistä menoista e-laskusopimus.
- Menot voidaan jakaa myös muuten, kuin tasan. Maksaako esimerkiksi kumpikin tietyn prosenttimäärän tuloistaan yhteiselle tilille?
- Jakakaa myös rahaan liittyvää metatyötä. Kumpi esimerkiksi hoitaa vakuutusten ja muiden sopimusten säännöllisen kilpailuttamisen? Entä sen, että lapsille on ostettuna oikean kokoiset, vuodenaikaan sopivat vaatteet?
Tapoja jakaa kuluja on monia, eikä niissä ole yhtä oikeaa. Tärkeintä on, että keskustelette rahasta säännöllisesti ja löydätte oman tapanne jakaa kulut kummankin mielestä oikeudenmukaisella tavalla.