Puhu rahasta
Ole rohkea, puhu rahasta! Puhuminen muuttuu helpommaksi vain puhumalla, myös raha-asioissa. Lapselle voi kertoa rehellisesti, jos ylimääräistä rahaa ei ole. Rahasta pitäisi puhua paljon nykyistä enemmän kotona, isovanhempien luona, koulussa ja kavereiden kanssa. Tarvitaan rohkeita edelläkävijöitä, jotta puhumisen kulttuuri muuttuu.
Miten puhua rahasta kavereiden kesken?
- Raha on väline moniin hauskoihin asioihin. Samanlaisia asioita voi tehdä monessa eri hintaluokassa, joten sopikaa rahanmenosta etukäteen.
- Kun suunnittelette esimerkiksi yhteistä illanviettoa, sopikaa etukäteen miten kulut jaetaan. Sopikaa myös raamit sille, kuinka paljon illanvietto saa enintään maksaa.
- Jaetaanko kulut tasan vai maksaako joku enemmän, kuin toiset?
- Millä apuvälineellä kulut jaetaan: kirjoitetaanko ylös, käytetäänkö Exceliä tai kustannusten jakoa varten olevaa sovellusta.
- Ehdota kaverille yhteistä tekemistä, joka ei maksa mitään. Lähtisittekö vaikka lähiretkelle, kotijoogatunnille tai osallistuisitteko Tiktok-haasteeseen?
- Jos kaverin ehdottama tekeminen tuntuu liian kalliilta, sano se ääneen. On molempien vastuulla, että sovittu tekeminen sopii myös kummankin budjettiin.
- Välillä on kiva tarjota kaverille, jos oma rahatilanne on hyvä. Kerro, jos toivot, että tarjoaminen olisi vastavuoroista: “Minä tarjoan tänään, tarjoa sinä sitten ensi kerralla”.
- Kun vierailet kaverin luona, kysy, voisitko tuoda jotain.
- Pyydä sopivia tuomisia silloin, kun kutsut kavereita kylään.
- Rahasta kannattaa puhua, vaikka sen suhteen ei olisi huolia. Joskus tilanne voi olla toisin, ja silloin on helpompaa, kun rahasta puhuminen on rutiinia.
- Meillä on erilaisia tapoja viettää aikaa ja kuluttaa. Myös kulutustapojen hiilijalanjälki voi olla hyvin erilainen. Keskustelkaa ja etsikää kuluttamisen tapoja, jotka sopivat koko kaveriporukalle.
Miten puhua raha-asioista parisuhteessa?
Puhutaanko teillä rahasta? Hoidatteko perheenne taloutta yhdessä vai onko arjen raha-asioiden pyörittäminen vain toisen vastuulla? Raha-asiat ovat tunnetusti yksi suurimmista riitojen aiheista parisuhteissa. Seuraavilla vinkeillä voit helpottaa arjen rahasirkusta ja käyttää yhteisen ajan johonkin riitelyä miellyttävämpään:
- Käykää yhdessä läpi kummankin taloudellinen tilanne. Olkaa rehellisiä ja avoimia niin tulojen kuin menojenkin suhteen. Hyvä työkalu sekä yhteisten että henkilökohtaisten raha-asioiden hoitoon on Penno.
- Sopikaa yhteisen talouden pelisäännöt. Jos tienaatte eri verran, voi suurituloisempi osallistua hieman enemmän yhteisten menojen hoitamiseen. Näin vältytte turhanpäiväiseltä kyräilyltä, joka voi pitkään jatkuessa vahingoittaa parisuhdetta.
- Perustakaa yhteinen käyttötili yhteisiä menoja varten. Sopikaa, että kumpikin laittaa palkkapäivänä tietyn summan yhteiselle tilille ja maksakaa kaikki yhteiset säännölliset menot (vuokra/vastike, sähkölasku ja vakuutukset, nettiliittymä ym.) tältä tililtä verkkopankissa. Hankkikaa tilille molemmille omat pankkikortit, jolloin voitte hoitaa myös arkiset ruokaostot yhteisellä rahalla.
- Jakakaa vastuuta. Pitäkää huolta siitä, että kumpikin osaa tarvittaessa hoitaa yhteisiä raha-asioita esimerkiksi verkkopankissa.
- Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia, kerro niistä myös puolisollesi. Asioiden peittely tai rahahuolie hoitaminen pikavipeillä pahentaa tilannetta entisestään.
Miten puhua raha-asioista nuorelle?
Nuoret ja raha voivat olla monelle vaikea yhdistelmä. Kasvattajina tiedämme kyllä, miten nuoren tulisi talouttaan hoitaa mutta tällöin yhteinen keskustelu ajautuu helposti luennoinniksi. Entä jos miettisitte asioita yhdessä ja nuoren omaa asiantuntijuutta painottaen? Ota seuraavat asiat, kun keskustelet nuoren kanssa raja-asioista:
- Mieti asioita nuoren näkökulmasta. Muistele omaa nuoruuttasi ja mieti, miten olisit itse halunnut keskustella rahasta. Nuoruus ei ole helpoin mahdollinen elämänvaihe, joten kasvattajalta vaaditaan myötätuntokykyä.
- Kysy nuorelta. Kysyvä ei tieltä eksy, mutta muista ettei keskustelu saa mennä kuulusteluksi. Ole aidosti kiinnostunut ja anna nuoren ohjata keskustelua. Hän on oman elämänsä asiantuntija.
- Älä tee turhia oletuksia. Usein ajatellaan, että kaikki nuoret ovat lähtökohtaisesti huonoja raha-asioissa. Tämä oletus voi ohjata keskustelua väärään suuntaan. Älä siis oleta, vaan anna nuorelle mahdollisuus onnistumiseen. Palkitse onnistumisesta, älä korosta epäonnistumisia.
- Kasvata luottamusta. Raha-asioista puhuminen edellyttää luottamusta niin nuorilla kuin muunkin ikäisillä. Hyvä luottamussuhde nuoren ja vanhemman välillä edesauttaa myös rahasta puhumista.
- Pysy konkretiassa. Esimerkiksi eläkesäästämisen aloittaminen mahdollisimman nuorena on tärkeää, mutta jos tulot koostuvat vielä viikkorahoista, voivat tulevaisuuteen varautumisen vinkit mennä hukkaan.
- Opi nuorelta. Nuoret ovat usein paremmin kartalla uusimmasta teknologiasta myös raha-asioiden hoitoon liittyen. Keskustelkaa erilaista välineistä yhdessä ja anna nuorelle mahdollisuus opettaa sinulle uusia taitoja.
Miten puhua raha-asioista lapselle?
Omat vanhemmat ovat lasten ja nuorten tärkein malli rahankäyttöön ja siitä puhumiseen, mutta esimerkkinä voi toimia myös joku muu aikuinen.
Ole itse elävä esimerkki ja näytä, miksi rahaa on syytä säästää ja miksi laskut kannattaa maksaa ajallaan. Alla ohjeita siihen, miten tämän teet.
- Pysyttele teknisen kehityksen mukana, jotta voit neuvoa muita (esim. mobiilimaksaminen)
- Puhu rahasta lapsille jo silloin kun he ovat pieniä, mutta kiinnitä huomiota puheen sävyyn: Puhu avoimesti, mutta älä kaada ongelmia lapsen harteille. Jos perheessä ei ole puutetta rahasta, on tärkeää opettaa, ettei raha silti ole itsestäänselvyys.
- Opeta rahan käyttöä käytännön kautta. Kerro, kuinka paljon pitää tehdä töitä, jotta voi esimerkiksi ostaa uuden puhelimen tai tietokoneen.
- Anna lapselle viikkorahaa. Viikkoraha opettaa lasta hallitsemaan omaa rahankäyttöään ja auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea tietyllä rahasummalla saa tai ei saa. On hyvä myös keskustella lapsen kanssa siitä, mihin viikkoraha ylipäänsä kannattaa käyttää.
- Palkitse lasta kärsivällisyydestä ja kannusta häntä säästämään taskurahoistaan. Näin lapsi oppii, ettei kaikkea voi aina saada. On tärkeää opettaa, että haluaminen on eri asia kuin todellinen tarve. Tiettyjen halujen tyydyttämistä voi lykätä.
- Anna vastuuta. Viimeistään kotoa pois muuttaessa ihmisen pitää itse vastata omasta taloudestaan. Auttaa, että aiheesta on keskusteltu hyvissä ajoin.
Mietityttääkö oman talouden tila?
Testin lopussa saat vinkkejä auttavista tahoista.