Pensasmustikan kasvatus

Pensasmustikka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja löytänyt tiensä moneen kotipihaan. Pensasmustikan marjat ovat luonnonmustikkaan verrattuna suurikokoisempia ja sopivat mustikan tavoin monipuoliseen talouskäyttöön. Oikealla kasvupaikalla ja sopivassa kasvualustassa pensasmustikka menestyy hyvin ja tuottaa runsaasti satoa. Ristipölytys parantaa pensasmustikan satoa, eli istuta vähintään kahta eri lajiketta vierekkäin. 

Kasvupaikka

Pensasmustikan kasvupaikan olisi hyvä olla aurinkoinen ja suojaisa. Pensasmustikka soveltuu myös ruukkukasvatukseen. Muista puutarhamarjoista poiketen pensasmustikka viihtyy happamassa kasvualustassa (pH alle 5.5), eli kasvualustaa ei kalkita. Maaperän tulisi olla kuohkea, humuspitoinen ja tasaisen kosteuden säilyttävä. Seisovaa vettä pensasmustikka ei kuitenkaan siedä.

Istutus

Paras aika istuttamiselle on keväällä tai alkukesästä. Kaiva taimelle vähintään 50 cm syvä istutuskuoppa ja poista rikkaruohot juurineen. Kasvualustaksi käytetään hapanta havu- ja rodomultaa tai hortensiamultaa. Kastele taimi ja istutuskuoppa huolellisesti ennen istutusta. Istuta taimi kevyeen kumpareeseen mutta samaan istutussyvyyteen niin, että juuripaakun pinta jää maan tasalle. Täytä kuoppa happamalla kasvualustalla ja tiivistä kevyesti. Huolehdi säännöllisestä kastelusta ensimmäisen kesän ajan sekä kuivina hellekausina. Levitä taimen juurelle katetta estämään rikkaruohojen kasvua ja pidättämään kosteutta. Taimien istutusväli on noin 1,5 metriä.

Hoito

Pensasmustikka ei vaadi runsasta leikkausta. Leikkaaminen aloitetaan vasta usean vuoden päästä istutuksesta. Vioittuneet, kuolleet tai lamoavat oksat poistetaan maata myöten. Pensaasta voidaan poistaa vuosittain yksittäisiä vanhoja oksia. Pensasta voidaan lannoittaa kevyesti kalkittomalla lannoitteella tai kompostilla. Suojaa pensasmustikka jäniksiltä ja kauriilta verkolla tai aitaamalla. Kastele pensasta kuivina kausina.

Sadonkorjuu ja käyttö

Pensasmustikka on hidaskasvuinen pensas ja tuottaa sato usein vasta viiden vuoden päästä istutuksesta. Suotuisalla paikalla sato on kuitenkin runsas. Suuret marjat kypsyvät elokuussa. Siniseksi muututtuaan marjojen on hyvä antaa kypsyä vielä pari päivää. Kerää satoa säännöllisesti.

Pensasmustikat sisältävät luonnonmarjoja enemmän sokeria sekä C-vitamiinia. Metsämustikoista poiketen pensasmustikat säilyttävät muotonsa ja rakenteensa myös pakastettaessa. Marjat eivät värjää metsämustikoiden tapaan, minkä vuoksi ne sopivat erinomaisesti kakkujen, leivonnaisten ja jälkiruokien koristeluun. Pensasmustikoista voidaan valmistaa myös hilloja ja mehuja.