Pensaspapujen kasvatus
Pensaspapuja kannattaa kasvattaa ja syödä. Lämpimällä kasvupaikalla ne kasvavat hyvin ja voivat tuottaa runsaankin sadon. Niillä, kuten muillakin palkokasveilla, on monia hyviä vaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.
Ennen kuin aloitat pensaspapujen kasvatuksen, tutustu
Pensaspapuja on monenlaisia
Pensaspavut (Phaseolus vulgaris) kasvavat 20–60 cm korkeaksi, ja niiden palot 10–20 cm pituisiksi. Kotitarveviljelyyn on saatavana paljon erilaisia pensaspapuja ja niiden lajikkeita.
- Taitepavuilla on pyöreät, pitkät ja yleensä vihreät palot. Joillakin lajikkeilla palot ovat violetit tai kuviolliset.
- Leikkopavuilla on litteät, leveät ja vihreät palot.
- Vahapavuilla on litteät tai pyöreät, keltaiset palot. Vahapavut ovat kestävimpiä pensaspapuja.
- Silpo- eli keittopavut ovat pensaspapujen tyyppisiä, mutta niistä käytetään yleensä vain siemenet. Siemenet eivät aina ehdi kehittyä Suomen lyhyessä kesässä ja myös keskenkasvuisia palkoja voi syödä. `Ying Yang`-lajikkeen siemenet ovat mustavalkoisia.
Muistilista pensaspavun kasvattajalle
- Kylvä liotetut siemenet 3–5 cm syvyyteen kesäkuun alussa.
- Jos haluat satoa nopeammin, esikasvata taimet sisällä ja istuta ne maahan kesäkuussa. Taimikasvatusohjeita löydät täältä.
- Tarkista lajikkeen vaatima kasvutila siemenpussista. Riittävä taimiväli on yleensä 8–10 cm ja riviväli 25 cm.
- Kastele haalealla vedellä kasvun alkuvaiheessa ja kuivina kausina.
- Multaa, eli siirrä taimen tyvelle varovasti multaa, kun taimet ovat noin 10 cm mittaisia. Multaaminen auttaa kasvia pysymään pystyssä.
- Sato valmistuu noin kahden kuukauden kuluttua kylvöstä. Silloin palko on täysikokoinen, mutta siemenet palon sisällä ovat vielä pieniä.
- Korjaa satoa sitä mukaa, kun palot kehittyvät.
- Kerää viimeiset palot ennen syyskylmiä.
Käsittely ja käyttö
Pensaspavut käytetään ruoanvalmistuksessa palkoineen. Pavut kypsennetään ennen käyttöä. Keitä tuoreet palot pehmeiksi, keittoaika on noin 5-10 minuuttia. Kuivattuja pensaspapuja keitetään 30-45 minuuttia ennen käyttöä. Palot voi säilöä pakastamalla.