Keittoa 10:lle
KEITON PERUSOHJE 10:LLE
2-2½ litraa vettä
4 liemikuutiota tai mausteita
1 kg perunaa tai 4 dl pastaa tai 3 dl riisiä
500-700 g kasviksia tuoreena tai pakasteena
500-700 g makua antavaa raaka-ainetta: ruskistettua jauhelihaa, haudutettua hirven- tai lampaanlihaa, broileria, makkaraa, nakkeja, raakamakkaraa, fileoitua kalaa, papuja, härkistä, nyhtökauraa mausteita
1-2 dl hienonnettua persiljaa/tilliä
- Kuumenna neste kattilassa kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot tai mausteet.
- Lisää kuoritut ja lohkotut perunat.
- Kun liemi kiehuu uudelleen, lisää kuoritut kuutioidut kasvikset. Keitä noin 15 minuuttia.
- Lisää yksi makua antava aine ja keitä keitto kypsäksi. Tarkista maku ja mausta makua antavan raaka-aineen mukaan.
Jos käytät keittoon ruokakermaa tms. niin vähennä määrä veden määrästä. Tästä keitosta tulee reilut 400 gramman annokset eli santsauksen varaa on.
Katso reseptien tulostettavat versiot tästä:
Keittoa 10:lle
PUNAJUURIKEITTO 10: LLE
1,6-2 litraa vettä
4 kasvisliemikuutioita (gluteeniton, mielellään vegaani)
1,5 kg punajuuria
0,25 kg punasipulia
2 tl mustapippurirouhetta
2 rkl viinietikkaa
0,5 dl hunajaa
4 dl ruokakermaa
persiljaa
Tarjotaan erikseen: 150 g sinihomejuustoa tai isoäidin juustoa tai marinoitua tofua pieninä kuutioina.
- Kuori ja paloittele punajuuret ja punasipuli. Lisää kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen. Lisää pippuri ja viinietikka.
- Keitä noin 40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä.
- Lisää hunaja. Soseuta keitto. Lisää ruokakerma ja kuumenna.
- Ripottele persiljaa valmiin keiton päälle. Tarjoa juusto erikseen keiton silmäksi tai voit lisätä juustomurut ennen soseuttamista.