Herukoiden kasvatus

Herukat eli viinimarjat ovat perinteisiä ja helppohoitoisia puutarhamarjoja, joita voidaan käyttää monipuolisesti niin tuoreena kuin ruuanvalmistuksessakin.

Monenlaisia herukoita

Puna-, valko-, musta- ja viherherukasta on saatavana kustakin useita eri lajikkeita. Herukoita voi kasvattaa myös rungollisina pikkupuuna puutarhassa tai jopa parvekkeella isossa ruukussa.

Punaherukka

Punaherukat ovat hapokkaita ja voimakasaromisia. Ne sopivat hyvin mehujen, hillojen ja kiisseleiden valmistukseen. Punaherukkapensas on tukeva ja pystykasvuinen. Punaherukkalajikkeita ovat mm. ’Punahilkka’, ’Punainen hollantilainen’, ’Katri’ ja ’Jonkheer van Teets’.

Valkoherukka

Valkoherukka on punaherukan väritön muunnos, joka on hiukan punaherukkaa miedomman makuinen. Sitä voidaan käyttää punaherukan tapaan. Valkoherukkalajikkeita ovat mm. ’Valkoinen Suomalainen’ ja ’Lepaan Valkea’.

Mustaherukka

Mustaherukka on kasvutavaltaan puna- ja valkoherukkaa rentokasvuisempi ja matalampi. Mustaherukka on herukoista kaikkein C-vitamiinipitoisin. Mustaherukka kasvaa muita herukoita paremmin puolivarjoisella kasvupaikalla. Mustaherukat ovat makeampia ja vähemmän hapokkaita kuin puna- ja valkoherukat. Mustaherukoita voidaan käyttää tuorekäytön lisäksi erityisesti mehustukseen ja hyytelöihin. Mustaherukkalajikkeita ovat mm. ’Öjebyn’, ’Mortti’, ’Marski’, ’Mikael’ ja ’Ola’.

Viherherukka

Viherherukka on mustaherukasta jalostettu vihreämarjainen muunnos, jonka marjat ovat mustaherukkaa miedomman makuisia. Viherherukkalajikkeita ovat mm. ’Vilma’, ’Vertti’ ja ’Venny’.

Kasvupaikka

Herukat istutetaan aurinkoiselle ja lämpimälle kasvupaikalle. Istutuspaikan olisi hyvä olla suojaisa, mutta kevyt tuulisuus on hyväksi, sillä se pitää kasvuston kuivana ja ehkäisee näin erilaisia sienitauteja. Maaperän olisi hyvä olla kuohkea ja multava. Loiva rinnemaasto sopii herukoille hyvin, sillä se vähentää seisovan veden määrää. Rinteen sijasta herukat voidaan istuttaa myös kohopenkkiin.

Istutus

Paras aika istuttamiselle on myöhään syksyllä tai keväällä, kun maassa on runsaasti kosteutta. Kaiva pensaalle vähintään 50 cm syvä istutuskuoppa ja lisää kuopan pohjalle kompostia tai multaa. Herukat viihtyvät kevyesti happamassa maassa (pH n. 6–6.5). Kalkitse kasvualusta tarvittaessa. Taimien istutusväli on noin kaksi metriä, rivi-istutuksessa noin metri.

Herukat istutetaan 5–10 cm syvemmälle kuin ruukussa ollessaan. Kastele sekä taimi että istutuskuoppa huolellisesti. Aseta taimi kuoppaan, täytä kuoppa mullalla ja tiivistä niin, että pensas on selvästi aiempaa syvemmällä mullassa, mutta jää koholle ympäristöön nähden. Pensaan juurelle on hyvä lisätä katetta rikkaruohojen poissa pitämiseksi ja kastelun tarpeen vähentämiseksi. Jatka taimen säännöllistä kastelua juurtumisen ajan, noin pari kuukautta.

Istutuksen yhteydessä kannattaa tehdä istutusleikkaus. Leikkaa versot noin 15-20 cm korkeudelta maasta terveen silmun yläpuolelta. Etenkin mustaherukat kannattaa tukea pensastuilla.

Hoito

Herukoille riittää maltillinen lannoitus kompostimullalla tai lantavalmisteilla. Vältä liian voimakasta typpilannoitusta, sillä se rehevöittää pensasta liikaa, jättäen sadon pieneksi. Syyslannoitukseen käytetään typetöntä lannoitetta. Etenkin kuivina kausina ja ensimmäisinä vuosina istutuksen jälkeen herukoita on hyvä kastella. Näin sadosta saadaan runsaampi.

Herukoiden leikkaus aloitetaan muutaman vuoden ikäisille pensaille. Leikkaaminen tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen. Leikkauksessa poistetaan kuolleet, huonokuntoiset ja maahan lamoavat oksat. Pensasta on hyvä harventaa muutaman vuoden välein poistamalla vanhimpia versoja niin, että pensaaseen jää noin 20 versoa. Oksat leikataan tai sahataan poikki maata myöten. Pensaaseen jätetyt oksantyngät lahoavat ja altistavat pensaan sienitaudeille. Jos pensaita ei ole leikattu useaan vuoteen, kannattaa versojen poistoa tehdä vähitellen usean vuoden ajan.

Sadonkorjuu ja käyttö

Herukat kypsyvät loppukesästä ja ne kerätään joko terttuineen tai riipien. Herukat ovat hyvin monipuolisia marjoja ja sopivat tuoreena käytön lisäksi kiisseleihin, mehuihin, hilloihin, viineihin ja leivontaan. Paras tapa säilöä marjat on pakastaa ne heti keräämisen jälkeen. Katso säilöntäohjeita täältä.