Ritarinkukka
Ritarinkukka on näyttävä joulukukka! Komeat kukat aukeavat pitkän kukkavarren päähän ja kestävät useita päiviä jopa viikkoja. Kukinta-aika vielä pitenee, jos kasvi laitetaan välillä yöksi viileään. Kylmässä kasvin kaikki elintoiminnot, myös kukkien vanheneminen hidastuu.
Ritarinkukan kukat voivat olla hyvin eri sävyisiä, jopa kirjavia. Joulun aikaan meillä on yleisesti saatavilla punaisia, valkoisia ja vaaleanpunaisia lajikkeita.
Ritarinkukasta käytetään usein amaryllis-nimeä. Aitoamaryllis (Amaryllis belladonna) kuuluu kuitenkin eri sukuun kuin ritarinkukka.
Hoida ritarinkukkaa näin
- Kastele kukkaa noin kerran viikossa. Kaada ruokalusikallinen-0,5 dl vettä mullan pinnalle, älä kastele sipulia. Liika kastelu venyttää kasvin varren hyvin pitkäksi.
- Lannoitusta amaryllis ei tarvitse ollenkaan, sillä sen mehevä sipuli on täynnä ravintoa.
- Laita kukka yöksi viileään, jolloin se kestää pidempään.
- Kukka kasvaa valoa kohti. Varsi pysyy suorana, kun kääntelet ruukkua.
- Tue pitkäksi venynyt kukkavarsi tukikepillä.
- Jos kukkavarsi on venynyt kovin pitkäksi, leikkaa se veitsellä irti ja laita maljakkoon viileään veteen. Leikkokukkanakin ritarinkukka kestää kauan. Vaihda maljakkovesi päivittäin.
Kierrä kuminauha varsien tyvelle, ennen maljakkooon laittoa. Kuminauha estää varren tyven käpristymisen. Kasvi saa parmemmin vettä ja maljakkovesi pysyy puhtaana.
Sipulista kukkaan
Syksyisin on myynnissä myös ritarinkukan sipuleita, jotka voi kotona itse hyötää kukkaan. Lajikevaihtoehtoja on paljon, niistä voi valita itselle mieluisimmat värit. Sipulin istutuksesta kukintaan kuluu noin 5-7 viikkoa. Sipulit istutetaan läpäisevään hiekkapitoiseen multaan. Esimerkiksi kaupan kaktusmullat sopivat hyvin. Ruukun ei tarvitse olla suuri, riittää että se on halkaisijaltaan pari senttiä sipulia leveämpi. Juurten kasvaminen nopeutuu, kun sipulin juuria liottaa muutaman tunnin vedessä ennen istutusta. Liottaminen onnistuu kapeassa astiassa, jonka pohjalla on vettä, koko sipuli ei saa kastua. Sipulista jätetään kolmasosa näkyviin mullan yläpuolelle. On tärkeää, että juuristo on hyvin kosketuksissa multaan. Tiivistä multa sipulin ympäriltä niin tiiviiksi, että sipuli pysyy ruukussa, kun nostat sipulista. Kastele istutuksen jälkeen hyvin ja lisää tarvittaessa multaa. Kastele seuraavan kerran vasta, kun nuput ovat näkyvissä.
Saman ritarinkukan sipulin voi kukittaa jopa vuodesta toiseen.
Ritarinkukan kuihtuneet kukat leikataan varsineen pois. Kukinnan jälkeen kasvia kastellaan ja lannoitetaan viikoittain. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lehdet saavat kasvaa, ne keräävät energiaa sipuliin seuraavan vuoden kukintaa varten. Kesäksi kasvin voi viedä ulos varjoon. Elokuussa kastelu ja lannoitus lopetetaan. Syksyllä kuihtuneet lehdet poistetaan ja sipulit viedään ruukkuineen pimeään ja viileään (10-15 astetta) paikkaan. Jos viileää paikkaa ei ole, pidä sipuli huoneenlämmössä. Parin kuukauden päästä, kun sipulissa näkyy uutta kasvua, se otetaan pois ruukusta, juuret pestään ja istutetaan uuteen multaan. Jos sipuli on kehittänyt uusia pikkusipuleita, ne voi istuttaa omii ruukkuihin.