Juurikkaiden kasvatus

Tutun punajuurikkaan eli punajuuren ohella kotipuutarhoissa kasvatetaan keltajuurta ja raitajuurta. Lisäksi on mieto ja makea valkojuuri, jota voi pitää albiinona punajuurena. ​

Juurikkaat ovat kasvualustan suhteen vaatimattomia. Ilmava ja hiekansekainen multamaa sopii niille hyvin. Juurikkaita lannoitetaan maltillisesti, koska ne keräävät nitraatteja. Myös liiallista kalkitusta on vältettävä, koska liian korkea maan pH voi aiheuttaa punajuurelle rupea sekä boorin ja mangaanin puutetta.

Juurikkaiden siemenet kylvetään touko-kesäkuussa​ suoraan maahan. Siementen liotus vedessä 2–4 tunnin ajan ennen kylvöä nopeuttaa itämistä. Siemenet kylvetään 2–3 sentin syvyyteen, sopiva riviväli on 25–40 senttiä.

Lämpimässä maassa juurikkaiden siemenet itävät ja taimettuvat viikossa. Jos maan lämpötila on alle +10 astetta, taimettuminen voi kestää kolmisen viikkoa, punajuurta ei siis kannata kylvää liian aikaisin.  ​Jos yöt ovat kylmiä, kylvös on hyvä suojata harsolla, jotta juurikas ei virity kukkaan. Harso voi olla taimien päällä kesäkuun ajan.​

Kylvös harvennetaan, kun ensimmäiset kasvulehdet alkavat kehittyä. Harventaminen tarkoittaa, että osa taimista otetaan pois, että jäljelle jääneillä on tilaa kasvaa. Punajuuren siemenistä kasvaa yleensä useampi taimi, joista vahvin jätetään kasvamaan.​ Sopiva taimien etäisyys on 5 senttiä, kun juurikkaita käytetään kesän aikana. Mikäli sato korjataan vasta syksyllä taimiväli voi olla 10–15 senttiä. Tarkista etäisyys myös siemenpussista, koska eri lajikkeiden vaatima kasvutila vaihtelee.

Kuivina kausina juurikasmaata kastellaan. Kastelu vähentää myös kirppojen ym. pienten hyönteisten vioitusta sekä ehkäisee alkukesällä Streptomyces-sädebakteerin juurikkaan kuoreen aiheuttamaa rupea. ​Jos juurikkaat nousevat maan pinnalle, ne kannattaa mullata, jotta pinta ei kovetu.​

Naisen käsissä maasta nostettuja juurikkaita multaisina.

Punajuuria voi herkutella pitkin kesää. Paras varastoon korjuusää aurinkoinen poutapäivä. Naatit kierretään irti niin, ettei juurikasosa vahingoitu.​ Juurikkaan säilytetään kellarissa +2–+4 asteen lämpötilassa joko sellaisenaan laatikoissa tai turpeen/hiekan seassa. Juurikkaita voi säilöä myös etikkasäilykkeenä tai pakastaa tuoreena tai kiehautettuna.​