Maapähkinän kasvatus

Maapähkinä (Arachis hypogaea) on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on palkokasvi, jonka proteiinipitoisuus on pähkinöistä suurin, 25 g/100 grammassa. Maapähkinän kasvattaminen on mielenkiintoista, vaikka satoa saa odottaa kylvöstä jopa puoli vuotta.

Ennen kuin aloitat maapähkinän kasvatuksen, tutustu palkokasvien moniin hyötyihin täällä.

Maapähkinää voi kasvattaa ruukussa vaikka ympäri vuoden. Se kasvaa parhaiten, kun aloitat taimien esikasvatuksen maaliskuussa. Siemeniä on saatavana ainakin verkkokaupoissa, tai voit kokeilla ruokakaupan käsittelemättömiä luomumaapähkinöitä. Riko raa’an maapähkinän kuori, jolloin sisältä paljastuu kaksi siementä. Kylvä siemenet noin 0,5–1 cm syvyyteen puhtaaseen kylvömultaan, kukin siemen omaan ruukkuunsa. Siemenet itävät huoneenlämmössä 2–3 viikon kuluessa.

Valitse kasvatusruukuksi halkaisijaltaan vähintään 20 cm kokoinen ruukku.  Voit pitää ruukut sisällä, parvekkeella tai kasvihuoneessa.

Etelä- Suomessa taimet voi istuttaa myös ulos, kun maan lämpötila on vähintään 20 lämpöastetta. Istuta taimet mahdollisimman lämpimälle kasvupaikalle, hiekansekaiseen maahan. Pidä kasvi tasaisen kosteana, varo liikamärkyyttä ja käytä lämmittävää kasvuharsoa.

Maapähkinän ensimmäiset keltaiset kukat aukeavat noin kuukauden kuluttua kylvöstä. Multaa tässä vaiheessa kasvin tyvi. Kukkia kehittyy pitkin kasvin vartta. Myöhemmin ne kasvattavat varret ja painuvat alas maan pinnalle. Niistä muodostuu maan alla palot, joissa on kussakin 2–3 maapähkinää.

Sadonkorjuu

Lopeta kastelu syksyllä, noin kaksi viikkoa ennen sadonkorjuuta. Kun lehdet alkavat kellastua, vedä kasvi juurineen ylös ja ravistele multa pois. Hyvissä olosuhteissa yksi kasvi voi tuottaa jopa 30–40 pähkinää. Leikkaa maapähkinäpalot irti kasvista ja levitä ne viileään ja kuivaan paikkaan noin 2–3 viikoksi kovettumaan.