Palsternakan kasvatus
Palsternakka on yleinen juures ja sitä voi kasvattaa myös kotipuutarhassa. Tarkemmin palsternakka on kaksivuotinen ruohokasvi. Se kasvattaa ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen ja kermanvalkoisen, mehevän juuren ja toisena vuonna kukkii ja tuottaa siemeniä. Sato kerätään myöhäissyksyllä, mutta talveksi maahan jätetyt juuret ovat herkullisia vielä keväällä. Pian ne kasvattavat uusia lehtiä ja kukkivat.
Hyvä maa ja ravinnetta
Palsternakan kasvatus siemenestä kestää toukokuun lopusta syys- lokakuuhun. Kasvu on nopeinta loppukesällä, kun päivän valoisan ajan pituus lyhenee. Pitkäjuurinen palsternakka kasvaa parhaiten syvään muokatussa multavassa maassa.
Hapan maa kalkitaan niin, että pH kohoaa 6.5–7 tuntumaan. Melko runsaasti ravinteita vaativalle palsternakalle pitkävaikutteinen luonnonlannoite, kuten lantakomposti tai lantarakeet ovat hyvää lannoitetta.
Kylvä vain tuoreita siemeniä
Palsternakan siementen itävyys säilyy vain vuoden, joten siemenpussista on varminta tarkistaa parasta ennen käyttöpäivä. Siemenet kylvetään 1–3 cm syvyiseen vakoon ja taimet harvennetaan 10–15 cm kasvuetäisyydelle. Riviväliksi jätetään 40–50 cm. Siementen itäminen kestää pari viikkoa – kylmässä maassa jopa kuukauden.
Kastele ja lannoita
Palsternakka tarvitsee koko kasvukauden ajan tasaisesti vettä ja ravinteita. Kuivina kausina kasvimaata kastellaan. Jos kasvu alkaa keskikesällä hidastua, heinäkuussa on hyvä levittää ruohokatetta tai antaa nokkos- tai lantavettä lisälannoitteena.
Sadonkorjuu syysmyöhällä
Palsternakka jatkaa kasvuaan pitkälle syksyyn. eikä säikähdä pientä pakkastakaan. Juurekset saavat jatkaa kasvuaan niin pitkään, että maa alkaa jäätyä. Pienessä pakkasessa juuren varastohiilihydraatit pilkkoutuvat sokereiksi, joten myöhään korjatut palsternakat maistuvat makeilta.
Jos kylmäsäilytystilat ovat puutteellisia, osan sadosta voi jättää maahan talven yli ja nostaa keväällä maan sulettua. Maassa talvehtineessa palsternakassa on jopa kolme kertaa niin paljon sokereita kuin syksyllä korjatuissa.
Palsternakka nostetaan maasta varovasti talikkoa apuna käyttäen. Ehjät juurekset säilyvät hyvässä kellarissa tai kylmiössä (lämpötila + 2 – +5 astetta) kevättalveen. Rikkoutuneet juurekset kannattaa käyttää pian sadonkorjuun jälkeen. Jääkaapissa juurekset on hyvä suojata kosteuden haihtumista estävällä muovilla.