Karhunvatukan kasvatus
Karhunvatukka on perinteisiin puutarhamarjoihin verrattuna hiukan vaateliaampi kasvatettava, mutta suuret ja maukkaat marjat palkitsevat vaivannäön. Karhunvatukka vaatii paljon kasvutilaa. Se kasvaa tavalliseen puutarhavadelmaan verrattuna pitkäksi, köynnösmäiseksi kasvustoksi ja vaatii huolellisen tuennan.
Kasvupaikka
Karhunvatukka menestyy parhaiten Etelä-Suomessa, mutta esimerkiksi ‘Sonja’ lajikkeen pitäisi selviytyä vyöhykkeellä 4 saakka. Joka tapauksessa karhunvatukalle kannattaa valita hyvin aurinkoinen, lämmin ja suojaisa paikka. Se viihtyy jopa paahteessa. Mahdollisimman suojaisa paikka varmistaa onnistuneen talvehtimisen, sekä sadon kypsymisen. Seinän tai muurin viereen tai kasvihuoneeseen istutettu karhunvatukka tuottaa kaikkein varmimmin runsaan sadon. Kasvualustan olisi hyvä olla multava ja ravinteikas, mutta karhunvatukka ei ole kasvualustansa suhteen vaatelias.
Istutus
Paras aika istuttamiselle on keväällä tai alkukesästä. Kaiva taimelle vähintään 50 cm syvä istutuskuoppa. Kastele taimi ja istutuskuoppa huolellisesti ennen istutusta. Paranna maata puutarhamullalla tai kompostilla ja kalkitse tarvittaessa. Istuta taimi kevyeen kumpareeseen mutta samaan istutussyvyyteen niin, että juuripaakun pinta jää maan tasalle. Täytä kuoppa puutarhamullalla ja tiivistä kevyesti. Huolehdi säännöllisestä kastelusta ensimmäisen kesän ajan sekä kuivina hellekausina. Levitä taimen juurelle katetta estämään rikkaruohojen kasvua ja pidättämään kosteutta. Taimien istutusväli on noin 1,5 metriä. Tue karhunvatukan versot säleikköön, tukilankoihin tai pensastukeen.
Hoito
Karhunvatukkaa ei tarvitse lannoittaa runsaasti, sillä runsas typpilannoitus rehevöittää kasvustoa liikaa. Keväisin sitä voidaan lannoittaa maltillisesti kompostilla tai muilla eloperäisillä lannoitteilla.
Heinäkuun puolessa välissä karhunvatukasta poistetaan puolet kukkineista versoista sadontuotannon edistämiseksi. Satoa tuottaneet versot leikataan pois syksyllä sadonkorjuun jälkeen, sillä ne eivät tuota enää uutta satoa. Uusia versoja voidaan harventaa keväällä. Myös kuolleet tai vahingoittuneet versot leikataan pois keväisin. Versot leikataan pois maan tasolta.
Karhunvatukka kannattaa suojata huolellisesti verkolla jäniksiltä ja rusakoilta. Vähälumisina talvina tai takatalvina karhunvadelma kannattaa suojata havuilla, pakkaspeitteillä tai kasvuharsolla.
Sadonkorjuu ja käyttö
Karhunvatukat kypsyvät elo-syyskuussa. Marjoja poimitaan säännöllisesti niiden kypsyttyä. Anna marjojen kypsyä rauhassa mahdollisimman tummiksi, jotta maku olisi parhaimmillaan. Karhunvatukat kestävät hyvin pakastamista ja säilyttävät muotonsa pakastamisen jälkeenkin. Tuorekäytön lisäksi ne sopivat erinomaisesti hilloihin, mehuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.