Valkosipulin kasvatus
Valkosipulin kasvatus on helppoa. Kynnet laitetaan syvälle hyvään multaan keväällä tai jo syksyllä. Parasta satoa saa kotimaisista valkosipulin kannoista, mutta myös ruokakaupan valkosipuleita voi kokeilla. Valkosipuli viihtyy lämpimässä aurinkoisessa kasvupaikassa. Parhaiten se kasvaa multavassa hyvin kalkitussa ja runsasravinteisessa kasvimaassa. Satoa saa hyvin myös viljelylaatikosta, kun kasvualustan syvyys on 40 cm. Lannoita keväällä maa eloperäisillä lannoitteilla, esimerkiksi lantarakeilla. Alkukesällä ruohokate pitää maan kosteana ja siitä maahan tulee myös valkosipulin tarvitsemia ravinteita.
Valkosipuli eli kynsilaukka (Alium sativum) muodostuu kärjestä suippenevista irrallisista lehtihankoihin syntyneistä hankasilmuista, joita kutsutaan kynsiksi. Kynsistä valkosipulia myös lisätään, istuttamalla kynnet maahan syksyllä tai aikaisin keväällä.
Syksyllä kynnet istutetaan ennen maan jäätymistä, yleensä lokakuussa. Kasvimaalla valkosipulille muotoillaan 15 cm korkea ja noin 80 cm leveä kohopenkki, johon kynnet istutetaan. Siitä, samoin kuin viljelylaatikosta liika syyskosteus pääsee valumaan pois, eikä jäädy kasvualustaan. Istutuksen jälkeen kohopenkin päälle voi levittää 15 cm kerroksen kuivia puun lehtiä. Tarkoituksena on, että istukkaisiin kasvaa juuret syksyn aikana ja versot vasta keväällä.
Keväällä istutettavat valkosipulit kannattaa laittaa maaliskuussa kokonaisina jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan. Noin kahden kuukauden kylmäkäsittely nopeuttaa kasvua ja sadosta tulee parempi. Syksyllä istutetut kynnet saavat kylmäkäsittelyn maassa syksyn ja talven aikana. Maahan valkosipuli istutetaan mahdollisimman aikaisin keväällä, heti kun maa on sula ja muokattu.
Sipuli hajotetaan varovasti juuri ennen istutusta, koska kynnet nahistuvat herkästi. Suuret, kiinteät ja terveet kynnet tuottavat parhaan sadon. Kynnet painetaan maahan kantapuoli alaspäin. 10-20 cm etäisyyksin. Sopiva istutussyvyys on 5 cm, syksyllä 7 cm. Kastele hyvin istutuksen yhteydessä. Huolehdi kastelusta myös kasvukauden aikana. Varmista alkukesästä, että multa kastuu joka kastelukerta istukkaita syvemmältä, näin juuret kasvavat syvälle ja loppukesästä kastelun tarve vähenee.
Valkosipuleita voi maistella pitkin kesää, varren, lehdet ja kukkavarren voi myös syödä. Kukkavarsi katkaistaan, jotta sipuli kehittyisi hyvin. Tuore valkosipuli säilyy hyvin jääkaapissa pari viikkoa. Varsinainen valkosipulisato valmistuu elo-syyskuun vaihteessa, kun lehdet alkavat kellastua. Nosta sipulit maasta talikon avulla, koska ne ovat syvällä ja tiukasti maassa kiinni. Vie ne kuivahtamaan katoksen alle ennen varsinaista kuivatusta. Jos haluat letittää sipulit, tee se ennen varsien kuivamista. Hieman nahistuneet lehdet letittyvät parhaiten. Talvivalkosipulin varsi on niin kova, ettei sen letittäminen aina onnistu.
Valkosipuli kuivataan 20-30 asteen lämpötilassa, ilmavassa ja kuivassa paikassa, esimerkiksi takan tai uunin päällä verkkopussiin ripustettuna tai pannuhuoneessa. Kuivat sipulit säilyvät hyvin huoneenlämmössä, kuivassa ja ilmavassa paikassa.
Valkosipulin kannat. Valkosipulia on viljelty kauan ja siitä on olemassa lukuisia erilaisia viljelykantoja. Kannat ryhmitellään esimerkiksi sipulin värityksen ja istutusajan mukaan. Talvivalkosipulit ovat kantoja, jotka hyötyvät syysistutuksesta. Kannat eroavat myös esimerkiksi kasvutavan, sadon aikaisuuden ja määrän, kynsien koon ja muodon sekä säilyvyyden perusteella. Jos viljelee paljon valkosipulia kannattaa valita kotimainen kanta, joka on sopeutunut paikallisiin kasvuolosuhteisiin.