Kylvä ja hoida
Kasvien kasvua on kiva seurata. Kasvata kesäksi syötävää tai kaunista katseltavaa. Kylvä vihanneksia, yrttejä, salaattia tai kesäkukkia, kuten krasseja tai samettikukkia. Siemenpusseista löydät tarkat kylvöohjeet.
Siemenien kylväminen
- Aina kun kylvät siemeniä käytä puhtaita ruukkuja tai astioita ja puhdasta kylvömultaa.
- Täytä kylvöastia mullalla. Hyvässä kylvöastiassa on runsaasti multatilaa ja pohjassa reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Sijoita astia vettä pitävälle alustalle, esimerkiksi tarjottimelle.
- Kastele multa ennen kylvöä.
- Kylvä siemenet tasaisesti mullan päälle. Pienet siemenet itävät mullan pinnalla, isompien siementen päälle voit ripotella hieman multaa.
- Siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen. Valoa kylvös tarvitsee, kun siemenet ovat itäneet.
- Peitä kylvös läpinäkyvällä muovipussilla tai kelmulla, jotta multa pysyy kosteana. Tee muoviin reikiä, jotta ilma pääsee kiertämään.
- Kastele säännöllisesti. Pidä multa sopivan kosteana. Multa ei saa päästä kuivumaan, mutta ei myöskään olla liian märkää.
- Lue siemenpussista tarkemmat lajikohtaiset ohjeet ja kylvöajankohdat.
Koulinta
Kun kasvatat kasveja, jotka siirretään kesäksi kasvamaan ulos, pitää niille varata enemmän kasvutilaa. Koulinnassa pieni taimi siirretään varovasti isompaan ruukkuun. Jos olet kylvänyt monta siementä samaan astiaan, siirrä taimet jokainen omaan ruukkuunsa. Koulinta tehdään, kun taimet ovat muutaman sentin pituisia ja niissä on sirkkalehtien lisäksi yhdet oikeat lehdet. Jotkut kasvit, kuten kurpitsat, kasvavat kesän aikana niin isoiksi, että ne on istutettava vielä uudelleen isompaan ruukkuun tai kasvimaalle.
- Kastele taimet edellisenä päivänä, jotta ne irtoavat astiasta paremmin.
- Varaa yhtä monta ruukkua kuin sinulla on taimia.
- Levitä sanomalehtiä pöydän suojaksi.
- Täytä ruukut ravinteikkaalla mullalla lähes täysiksi ja tee sormella pieni kuoppa, johon istutat taimen.
- Irrota taimet juurineen hyvin varovasti ja siirrä uuteen ruukkuun. Voit käyttää apuna teelusikkaa tai jäätelötikkua. Peitä taimen juuret varovasti mullalla ja kastele.
Karaiseminen
Karaiseminen on sitä, että kasveja totutetaan pikkuhiljaa ulkoilmaan ennen varsinaista ulos istuttamista. Vie taimet ulos lämpimään ja tuulensuojaiseen paikkaan muutamaksi tunniksi päivittäin parin viikon ajan. Vältä liian paahteista paikkaa.
Istuttaminen
Istuta kasvit ulos lämpimään ja suojaiseen paikkaan kun hallan vaara on ohi. Voit istuttaa kasvit ruukkuun, kasvilaatikkoon, avomaalle tai kasvusäkkiin. Tee ruukun pohjaan salaoja kivillä tai ruukun sirpaleilla ja kevytsoralla. Käytä lannoitettua ja kalkittua kasvualustaa. Kaiva multaan kuoppa ja kastele se. Poista taimi ruukusta ja istuta se entiseen syvyyteen. Taimi irtoaa ruukusta paremmin kun olet kastellut sen edellisenä iltana. Turveruukkua ei tarvitse poistaa, vaan sen voi istuttaa maahan. Turveruukkua on hyvä rikkoa hiukan, että kasvi pääsee juurtumaan maahan. Kastele hyvin ja tue kasvi tarvittaessa kukkakepillä.
Hoida kasveja kesällä
Jatka taimien kasvatusta lämpimässä ja valoisassa paikassa ja kastele edelleen säännöllisesti. Kokeile, tuntuuko multa sormenpäässä sopivan kostealta. Multa ei saa päästä kuivumaan tai olla liian märkää. Kesäkuussa, kun ei enää ole vaaraa yöpakkasista, voit istuttaa kasvit ulos.
Lannoitus
Anna lisälannoitetta tarvittaessa. Esimerkiksi kaali tarvitsee paljon ravinteita, kun taas yrtit ja salaatit pärjäävät hiukan vähemmällä. Lannoitteita on erilaisia eri käyttötarkoituksiin ja niitä käytetään eri tavoin. Voit tehdä varastolannoituksen jo istutusvaiheessa, jolloin ravinteita riittää pitkäksi aikaa, tai voit käyttää kasteluveden sekaan sekoitettavaa kastelulannoitetta. Perehdy huolella lannoitepakkauksen ohjeisiin.
Varastolannoitus
Istutettuasi kasvit tee pieni kuoppa ruukun reunaan tai kasvien väliin. Täytä kuoppa lannoiterakeilla ja lisää multaa päälle. Kastele kunnolla.
Sadonkorjuu
Eri kasvien sato kypsyy hieman eri aikaan. Salaattia pääset maistelemaan jo alkukesästä, kun taas isojen jättikurpitsojen sato valmistuu vasta syys – lokakuulla. Kesäkurpitsat kannattaa käyttää melko pieninä, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Myös käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, koska sato korjataan; esimerkiksi säilöntään käytetään puolikypsiä jättikurpitsoja, mutta kokonaisena varastoitavien kurpitsojen tulee olla kypsiä. Maukkaimmillaan hedelmät ja vihannekset ovat tuoreina.