Satoisa parveke
Lämpöä kaipaavat tomaatit, kurkut, mansikat ja muut hyötykasvit tuottavat parhaan sadon aurinkoisella parvekkeella.
Herne ja ruusupapu maistuvat kesältä
Säleikössä kiipeilevä herne on köynnöskasvi siinä missä kukkivat kasvitkin. Parvekkeelle sopivat korkeaksi kasvavat sokeri- ja silpoydinherneet. Kylvä herneet laatikkoon riviin 3 – 5 cm etäisyyksin parin sentin syvyyteen. Jos laatikko on leveä, voi toisessa reunassa kasvattaa salaattia ja muita pikkuvihanneksia.
Koristeellinen ruusupapu on myös hyötykasvi, sillä sen palot ovat syötäviä. Kylvä ruusupavut isompaan ruukkuun kuin herneet. Korjaa ruusupavun palot keskenkasvuisina, kun siemenet tuntuvat pieninä kohoumina palon sisällä. Papujen palot on keitettävä ennen syömistä. Jos parvekkeella kasvaa sekä hernettä että ruusupapua, opeta lapset erottamaan lajit toisistaan, etteivät perheen pienimmät vahingossa poimi papujen palkoja herneinä.
Maukkaat tomaatit ja kurkut kotikonstein
Tomaateista parvekkeelle valitaan avomaalla menestyvä lajike. Koristeelliset amppeli- ja ruukkutomaatit sopivat hyvin parvekkeelle vaikka kukkien asemesta. Taimet kannattaa ostaa valmiina, jos kotona ei ole valoisaa ja viileää huonetta. Taimikasvatus kestää pari kuukautta. Pensas- ja runkotomaatit kasvavat ruukuissa, turvelevyssä tai -säkissä. Pensastomaatti kasvaa tukematta, runkotomaatti sidotaan säleikköön tai tuetaan kepeillä tai narulla.
Kurkku siemenestä tai taimesta
Avomaankurkun ilman pölytystä satoa tuottavat lajikkeet sopivat parvekeviljelyyn. Säleikköön tai naruilla tuettu rehevä kurkkukasvusto on köynnöksen veroinen seinustan vihreyttäjä. Myös kurpitsa kannattaa kasvattaa tuettuna, muuten pitkät versot vievät parvekkeella liikaa tilaa. Kurkku ja kurpitsa kylvetään siemenistä tai taimet hankitaan valmiina. Taimet kasvatetaan sisällä valoisassa ja lämpimässä paikassa. Jos siemet ovat tuoreita ja itävyysprosentti korkea, yksi siemen/ taimikasvatusruukku riittää. Taimikasvatusaika on nelisen viikkoa. Taimet karaistaan ennen istutusta viemällä ne parvekkeelle lämpiminä päivinä, jotta ne tottuvat ulkoilman valoon ja viileyteen. Aluksi taimia kannattaa pitää parvekkeen lattiallauten suojaisessa paikassa, missä ne ovat suojassa sekä kirkkaalta aurringonpaisteelta että tuulelta. Lasitetulla parvekkeella kannattaa huolehtia tuuletuksesta, jos lämpötila nousee keskipäivän auringossa kovin korkeaksi. Kasvatusastioihin taimet istutetaan toukokuun lopussa. Harso suojaa taimia yökylmiltä.
Mansikan makeutta
Valitse amppeleihin pitkäversoisia, pakkasiin asti kukkivia ja satoa antavia lajikkeita. Mansikat tuottavat hyvän sadon parvekelaatikossa ja amppelissa. Istuta kaidelaatikkoon kuukausimansikoita tai kesän aikana useamman sadon tuottavia lajikkeita.
Tuoksuvia yrttejä
Ruukuissa kasvavat mausteyrtit ovat koristeellisia ja tuoksuvia parvekekasveja. Parvekkeella viihtyvät kaikki meillä kasvavat yksi- ja monivuotiset mausteyrtit. Satoa saat koko kesän ajan kunhan korjaat sitä jatkuvasti leikkaamalla yrteistä versojen kärjet, jolloin ne eivät ala kukkimaan.
Värikkäitä salaatteja
Lehtisalaatti kylvetään parin viikon viikon välein. Siementen itäminen kestää noin viikon. Taimet harvennetaan 5-10 cm etäisyyksin. Laatikkoon sopivia lajikkeita ovat mm. pehmeälehtiset ’Australialainen’ ja ’Amerikkalainen’, rapeat jääsalaatit, vihreät ja punaiset tammenlehtisalaatit sekä poimuiset, kiharaiset ripsureunaiset punainen Lollo Rosso ja vihreä Lollo Biondat. Rukola (sinappikaali) kylvetään useita kertoja kesän aikana. Taimiväli 5-10 cm. Sato valmistuu parissa kuukaudessa. Vuonankaali kylvetään heinäkuussa ja sato on valmis syyskuussa. Taimiväliksi jätetään 3-5 cm. Vuonankaali muodostaa pieniä lehtiruusukkeita. Maku on mieto ja pähkinämäinen. Kasvi kestää hyvin syksyn viileyttä, jopa pakkasta.