Linnut

Linnut ovat tärkeä osa kotipihan monimuotoisuutta. Rehevä kotipiha tarjoaa suojaa ja pesäpaikkoja, sekä monenlaista ruokaa pikkulinnuille. Toisaalta kasvit, jotka houkuttelevat hyönteisiä ja tuottavat siemeniä, tuovat pihaan myös lintuja. Lisäksi linnut tulevat pihalla ihmisen lähelle ja rikastuttavat luontosuhdetta. Joskus voi olla myös tarpeen suojata sato linnuilta.

Linnut auttavat torjunnassa

Hyönteiset ovat tärkeää ravintoa linnuille ja erikoisesti niiden poikasille. Linnut syövät myös kirvoja ja muita tuhohyönteisiä ja ovat hyvä apu luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa. Hoida pihaa luonnonmukaisesti, äläkä käytä kemiallisia kasvinsuojeluaineita.

Houkuttele lintuja pihalle

Lisää linnuille suojapaikkoja ja tarjoa niille ravintoa ja pesintämahdollisuuksia.  Linnut viihtyvät erikoisesti pihan luonnonmukaisilla alueilla ja luontoon rajoittuvilla piha-alueilla. Linnut etsivät ravintoa kasveista, maasta, lahopuusta ja risukasoista. Ne kylpevät mielellään suojaisissa hiekkakasoissa ja vesiaiheissa. Vettä linnut tarvitsevat myös juodakseen. Lisäksi voit ripustaa pihaan linnunpönttöjä ja ruokia lintuja talvella kotimaassa tuotetuilla siemenillä. 

Runsas kasvillisuus

Istuta pihaan runsaasti erilaista kasvillisuutta. Ryhmittele kasvit monilajisiin, kerroksellisiin ja melko tiheisiin kasviryhmiin. Tiheä kasvillisuus suojaa lintuja pedoilta ja säältä. Puiden suojassa linnut tarkkailevat ympäristöä. Tiheä aluskasvillisuus suojaa puolestaan maassa viihtyviä lajeja. Pihaniityllä on paljon hyönteisiä. Linnut löytävät paljon ravintoa myös kuohkeista kukkapenkeistä, kosteasta nurmikosta ja kasvimaalta.

Valitse pihan kasvit niin, että linnuille riittää ruokaa keväästä syksyyn, sekä talventörröttäjiä ja marjoja talveksi. Kasviryhmiä ei kannata siivota syksyllä, koska talventörröttäjät tarjoavat siemenruokaa ja tukevia korsia istumiseen.  Valitse kasvilajeja, jotka kukkivat, houkuttelevat hyönteisiä ja tuottavat siemeniä.

  • Luonnonkasveja: pelto-ohdake, hevonhierakka, ketoruusuruoho, nokkonen, siankärsämö, päivänkakkara ja rantakukka.
  • Perennoja: helokki, isohirvenjuuri, kevätesikko, nauhus, punahattu, malva, asteri, unikko, väriminttu, kaunokki, päivänhattu ja kultapallo.
  • Maustekasveja: Iisoppi, mäkimeirami, liperi, väinönputki, saksankirveli, tilli ja kumina.
  • Puita ja pensaita; syreeni, pajut, angervot, pihlajat, marjatuomipihlajia, marja-aronia, musta- ja terttuselja, puutarhamarjat, tammi, pähkinäpensaat, marjaomenapuut, luumut, kirsikat ja vaahtera.

Marjasadon suojaus

Joskus kasveja on suojattava linnuilta. Käytä suojaukseen tiheäsilmäistä ja jäykkää verkkoa. Kiinnitä verkko hyvin maahan keppien tai kehikon avulla. Verkon pitää olla jäykkä, jotta linnut ja eläimet eivät jää siihen kiinni.

Perinteiset variksenpelättimet sekä marjamaalle ripustetut kiiltävät cd-levyt, käytöstä poistetut videonauhat ja värikkäät muovinauhat pitävät linnut loitolla ehkä jonkin aikaa. Mansikkamaalle voi laittaa punaiseksi maalattuja kiviä ennen sadon kypsymistä. Rastaat luulevat niitä mansikoiksi, mutta poistuvat kun huomaavat *marjat’ koviksi, ja saattavat pysyä poissa myös sadon kypsyttyä.

Lue lisää kotipihan elämästä ja kasvien suojelusta.