Taimikasvatus
Taimi- eli esikasvatus jouduttaa ulos istutettavien kasvien satoa ja kukintaa. Sopiva aloitusaika on maalis-huhtikuu, jolloin ikkunasta tulee jo niin paljon valoa, että lisälamppuja ei tarvita. Nopeasti kasvavat avomaankurkut ja kurpitsat kannattaa kylvää vasta toukokuun alussa.
Pitkän taimikasvatusajan vaativien chilin, purjon ja sellerien siemenet kylvetään maaliskuussa, muiden lajien kylvö kannattaa siirtää huhtikuulle, jolloin valoa on jo niin paljon, että taimista tulee tanakoita. Siemenpussin kyljestä ja siemenluetteloista löydät vihannesten, yrttien ja kukkien kasvikohtaiset kylvö- ja viljelyajat ja -ohjeet.
Maaliskuussa kylvetään | Huhtikuussa kylvetään | Toukokuussa kylvetään |
|
|
|
Kylvöastiat
Siemenet kylvetään pestyihin ruukkuihin, laatikoihin tai taimipotteihin. Viili-, jugurtti- tai maitopurkeista sekä styroksisista ja muovisista lihapakkauksista saa myös mukavasti ikkunalaudalle sopivia taimikasvatusastioita. Sanomalehdestäkin taimipotin voi tehdä biopussin ohjeella tai ruukuntekijän avulla. “Biopussitaimipottin” tarvitaan 1/8 ison sanomalehden tai 1/4 tabloidkokoisen lehden sivusta kaksin- tai kolminkertaisena.
Kylvömulta
Siemenet itävät varmimmin vähäravinteisessa ja läpäisevässä kylvö- tai taimikasvatusmullassa.
Kylvö
Siemenet ripotellaan mullan pinnalle ja peitetään ohuella multa- tai hiekkakerroksella. Hiekka, samoin kuin puhdas turve, estää taimipoltesienten kasvua. Sopiva kerroksen paksuus on noin kaksi kertaa siemenen läpimitta. Pienet siemenet voi enen kylvöä sekoittaa hiekkaan, jolloin kylvöksestä tulee sopivan harva. Näin pikkutaimilla on riittävästi kasvutilaa, eivätkä sienitaudit iske yhtä herkästi kuin tiheään kylvökseen. Isot siemenet voi kylvää 2-3 siementä/ruukku. Kylvös kastellaan sumuttamalla huoneenlämpöisellä vedellä. Kastelun jälkeen astia kannattaa peittää rei’itetyllä muovilla tai lasilevyllä, jolloin kosteus pysyy tasaisena. Kylvös pidetään kosteana koko itämisen ajan, mutta ei kastella liikaa. Kylvöksiä tuuletetaan päivittäin ja muovi/lasi otetaan pois, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet. Valossa taimista kasvaa tukevia, käytä tarvittaessa lisävaloa.
Koulinta
Taimet istutetaan (koulitaan) isompaan astiaan, kun sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset kasvulehdet ovat kehittyneet, ja taimet koskettavat toisiaan. Jos siemenet on kylvetty ruukkuun, ja taimia on vain pari kolme, vahvin jätetään kasvamaan ja heikommat otetaan pois tai siirretään toiseen ruukkuun.
- Kylvökset kastellaan hyvin edellisenä päivänä.
- Istutusruukut täytetään miedosti lannoitetulla taimikasvatusmullalla.
- Taimet irrotetaan varovasti kynällä tai istutuspuikolla mullasta ja toisistaan.
- Multaan pistetään kolo kynällä/istutuspuikolla.
- Taimi nostetaan lehdestä kiinni pitäen istutusruukkuun ja asetetaan koloon niin, että juuret tulevat suoraan ja sirkkalehdet mullan pinnalle.
- Multa tiivistetään juurten ympärille kevyesti sivulta päin painamalla.
- Istutuksen jälkeen taimet kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä.
- Ruukut sijoitetaan valoisaan paikkaan ja suojataan suoralta auringonvalolta.
Hoito
Multa pidetään tasaisen kosteana koko taimikasvatuksen ajan. Jos taimikasvatusaika on pitkä, on syytä antaa myös lisäravinnetta.
Karaisu
Viikko puolitoista ennen ulosistutusta taimet totutetaan vähitellen ulkoilmaan, viemällä ne ulos ensin puoleksi tunniksi. Aikaa pidennetään vähitellen. Jos lämpötila on alle 15 astetta, taimet on hyvä suojata aluksi harsolla. Taimet sijoitetaan varjoisaan paikkaan tai suojataan suoralta auringonpaisteelta, sillä sisätiloista kirkkaaseen valoon siirretyt taimet saavat herkästi polttovioituksia. Taimien karaisun tavoitteena on, että istutuspäivänä taimet ovat jo tottuneet alkukesän viileään ilmaan ja voimakkaaseen valoon, eikä kasvu pysähdy ulos istutuksen jälkeen.