Ravintosisältö

Miksi ravintosisältömerkinnät? Siksi, että tiedät, mitä ravintoaineita saat ruoasta.

Ravintosisältömerkinnät auttavat valitsemaan omaan ruokavalioon sopivia tuotteita ja parantamaan oman ruokavalion laatua.


Ravintoarvomerkintä, tutummin ravintosisältömerkintä, löytyy nykyään oikeastaan kaikista ruokapakkauksista. Ravintosisältömerkintä auttaa sinua tietämään, mitä ravintoaineita syömäsi ruoka sisältää. Merkintöjen avulla myös erilaisten tuotteiden vertaileminen on mahdollista.

Mitä tietoa saat ravintosisältötiedoista?

Ravintoaineiden määrästä kerrotaan pakkausmerkinnöissä joko 100 grammaa tai 100 millilitraa kohden.

Ruokien ravintosisältömerkinnöistä löydät aina seuraavat tiedot:

  • Energian määrä
  • Rasvan määrä ja tyydyttyneen rasvan määrä
  • Hiilihydraattien ja sokereiden määrä
  • Proteiinin määrä
  • Suolan määrä

Mitä eri ravintoaineet tarkoittavat?

  • Energia tulee tuotteeseen energiaravintoaineista eli rasvasta, hiilihydraateista ja proteiinista. Alkoholia sisältävissä tuotteissa myös alkoholista.
  • Rasvan määrä kertoo tuotteen kokonaisrasvamäärän erottelematta sitä tyydyttymättömiin hyviin rasvoihin ja koviin rasvoihin.
  • Tyydyttyneen rasvan määrä antaa sinulle tietoa tuotteen rasvanlaadusta. Näet, miten paljon tyydyttynyttä rasvaa on ja voit verrata sitä kokonaisrasvan määrään. Tyydyttyneen eli kova rasvan määrää kannattaa pyrkiä vähentämään ruokavaliossa.
  • Hiilihydraattien määrä kertoo tuotteen sisältämien hiilihydraattien kokonaismäärän. Merkintä ei erottele hiilihydraatteja laadukkaisiin tai ravintoköyhiin. Tuotteesta kannattaakin kurkata aina myös sokereiden ja kuidun määrä, jotta saat käsityksen hiilihydraattien laadusta.
  • Sokereilla tarkoitetaan kaikkia tuotteessa olevia sokereita, olivat ne sitten lisättyä sokeria tai luontaista ainesosien sisältämää sokeria. Kaikki tuotteen sisältämät sokerit eivät ole välttämättä pussista lisättyä sokeria.
  • Suolan määrä lasketaan natriumin määrän avulla. Mukaan lasketaan kaikkien ainesosien luontainen natrium sekä lisätyn suolan sisältämä natrium.

Hyödynnä ravintosisältötietoja erityisesti erilaisten tuotteiden vertailussa.

Mikä on paljon?

Joskus voi olla vaikea arvioida, mikä on paljon ja mikä vähän kutakin ravintoainetta.

Suolamäärän arvioinnissa auttaa runsassuolaisuudesta kertova voimakassuolainen- tai sisältää paljon suolaa -merkintä. Tällä merkinnällä olevia tuotteita ei kannata sisällyttää arjen valinnoiksi, koska niistä kertyy liian helposti liikaa suolaa. Tutustu tarkemmin suolamerkintöihin ja voimakassuolaisuuden rajoihin.

Hiilihydraattien laadun ja sokerimäärän arviointi vaatii useampien pakkausmerkintätietojen tutkimista ja tulkintaa. Ravintosisältötiedot antavat tiedon sokereiden kokonaismäärästä sekä kuidun määrästä. Ainesosaluettelosta pystyy päättelemään, onko tuotteeseen lisätty erilaisia sokereita. Maidon, hedelmien ja marjojen sekä kasvisten sisältämää luontaista sokeria ei tarvitse välttää. Suosi niitä sellaisenaan, sesongin tuotteita hyödyntäen, välipaloilla ja jälkiruokina.

Jos tuotteessa on kuitua vähintään 3 grammaa 100 grammassa, voidaan sanoa tuotteen sisältävän kuitua. Tuotteiden valinnassa kannattaa kuitenkin tähdätä mieluummin runsaskuituisiin tuotteisiin eli tuotteisiin, joissa kuitua on vähintään 6 grammaa 100 grammassa.

Katso Marttojen sivuilta arkisempia vinkkejä ruokavalion koostamiseen

Sydänmerkki helpottaa valintaa kaupassa

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista löytyvä vapaaehtoinen merkki. Sydänmerkki osoittaa, että tuote on omassa ryhmässään terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Merkki myönnetään tuotteille, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Osassa tuoteryhmistä Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria.


Syötkö huomaamattasi piilosuolaa?

Valmiskastikkeet, juustot, leikkeleet, leivät ja monet muut herkuttelutuotteet sisältävät monesti runsaasti suolaa. Tuotteita vertaamalla, pystyt valitsemaan ostoskoriisi vähäsuolaiset tuotteet. Lue pakkausmerkintöjä ja terveytesi kiittää! Asiasta keskustelevat Marttaliiton Hanna Viita ja Maija Soljanlahti sekä Luomuliiton Jaana Elo.