Ravitsemus

Hyvät ruokavalinnat ja terveelliset ruoanvalmistustavat edistävät terveyttämme. Hyvinvointia edistävät kasvisten, marjojen, täysjyväviljan ja kalan käytön lisääminen sekä suolan, sokerin, kovien rasvojen, punaisen lihan ja lihavalmisteiden käytön vähentäminen. Hyvä ateriarytmi, sopivat annoskoot, riittävä liikunta ja lepo ovat terveyden avaimet.

Tasapainoinen ruokavalio

Kun ruoka on värikästä ja monipuolista, se sisältää myös paljon ravintoaineita. Tee viisaita valintoja päivittäin ja edistä omaa hyvinvointia. Lautasmallista saa apua aterioiden koostamiseen.

Ravitsemuksen ABC Lautasmalli Nauti päivittäin
Ihminen harmaassa essussa pitelee pientä koria täynnä yrttisämpylöitä.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliossa vältetään tiettyjä ruoka-aineita. Ruokavalion syynä on yleensä jokin ruoka-aineallergia, laktoosi-intoleranssi, keliakia tai muu sairaus.

Kasvisruokavaliot

Kasvikset kuuluvat jokaiseen tasapainoiseen ruokavalioon. Kasvisruokavaliot ovat kasvispainotteisia ruokavalioita, joita voidaan noudattaa aatteellisista, ravitsemuksellisista tai makumieltymyksellisistä syistä.

Kasvisruokavaliot Kasvisruokailijan ravitsemus