Blinit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2022/11/joulukalat_martata_blinit_h-e1669040629710.jpg
Blinit
-
Avainsanat:
- Joulu
- Perinneherkut
- Talvi
- Välipalat
Valmistusohje
noin 10 bliniä
2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
- Anna taikinan seistä peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2–4 tuntia.
- Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen, rasva ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen.
- Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia blini- tai ohukaispannulla molemmin puolin.
Vinkki! Käytä mietoa lämpöä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä.
Tarjoa blinit vastapaistettuina ja kuumina erilaisten täytteiden kanssa.
Perinteisiä täytteitä ovat mäti, sipulisilppu ja smetana.
Mateenmätiä tarjolle
- Leikkaa mätipussi auki ja valuta mäti varovasti astiaan.
- Vatkaa sitä jonkin aikaa lankavispilällä tai haarukalla, jotta siinä olevat säikeet tarttuvat vispilään.
- Pakasta sitten mäti vuorokaudeksi, siten siinä olevat mahdolliset lapamadonmunat kuolevat.
- Ennen tarjoilua anna mädin sulaa, lisää suolaa, pippuria, sipulisilppua, smetanaa ja tillisilppua.
–
Tarjoa paahtoleivän tai blinien kanssa.
Tai tarjoa suolattu mäti erikseen ja lisäkkeet erikseen omista kipoistaan.
Testattu Marttakeittiössä
0.11 kg CO2 ekv
- Energia 127 kcal/annos
- Rasva 6.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.8 g
- Proteiini 3.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 14.7 g
- Sokerit 1.8 g
- Kuitu, kokonais- 0.9 g
- Natrium 171.1 mg
- Kalsium 49.3 mg
- Rauta 0.7 mg
- C-vitamiini 0.4 mg
Pääraaka-aineet
-
40 gKananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta
-
20 gKananmunan keltuainen, 34% kananmunan massasta
-
2 rklVoi
-
2 rklVoi
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
1 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
1 1/2 dlJauho, tattarisuurimo tai -jauho
-
1 dlKermaviili, rasvaa 6 %, vl
-
10 gHiiva
-
2 1/2 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug