Grillattu varhaiskaali, paahdetut kikherneet ja vegaaninen gochujangmajoneesi

6 annosta

Valmistusohje

1 varhaiskaali 
0,5 dl voisulaa tai rypsiöljyä 

Paahdetut kikherneet 
1 prk (à 380–400 g) kikherneitä 
0,5 tl chilijauhetta 
2 tl savupaprikajauhetta 
2 tl juustokuminaa 

Gochujangmajoneesi 
n. 0,5 dl kikhernepurkin nestettä 
1 rkl valkoviini- tai omenaviinietikkaa 
1–2 tl (Dijon-)sinappia 
1 mm suolaa 
n. 2,5 dl rypsiöljyä 
2 rkl gochujangtahnaa 

  1. Valuta kikherneet ja ota niiden neste talteen. Lisää kikherneisiin yksi teelusikallinen rypsiöljyä, chilijauhe, savupaprikajauhe ja juustokumina. Paahda kikherneitä grillissä esim. pannulla tai foliossa keskilämmöllä n. 15–20 minuuttia tai kunnes ne ovat rapeita. 
  2. Sekoita kikhernepurkin neste hyvin ja mittaa siitä sauvasekoittimen kannuun noin puoli desilitraa. Lisää etikka, sinappi ja suola. Laita sauvasekoitin astian pohjaan ja sekoita, kunnes seos on tasainen. Ala lisätä rypsiöljyä hitaasti ohuena nauhana sauvasekoittimen käydessä. Et välttämättä tarvitse koko määrää, jos majoneesi on koostumukseltaan halutun paksuista aiemmin. 
  3. Notkista gochujangtahnaa lusikalla pienessä kupissa. Lisää tarvittaessa hieman öljyä. Sekoita tahna majoneesiin. 
  4. Leikkaa kaali pitkittäissuunnassa koosta riippuen 4–6 lohkoon siten, että jokaiseen jää kantaa jäljelle. Valele leikkauspinnat voisulalla tai öljyllä ja grillaa molemmin puolin muutama minuutti, tai kunnes kaali on hieman pehmennyt ja saanut väriä. 
  5. Ripottele paahdetut kikherneet kaalilohkojen päälle. Valuta majoneesia lohkojen päälle. 

Tiesitkö? Gochujang on korealainen chilitahna, joka valmistetaan käymismenetelmällä soijapavuista ja chilistä. Se on harvoin kovin tulista, ja se säilyy avattuna useita kuukausia. 

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.32 kg CO2 ekv
  • Energia 181 kcal/annos
  • Rasva 9.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.7 g
  • Proteiini 6.5 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 19 g
  • Sokerit 3.4 g
  • Kuitu, kokonais- 5.3 g
  • Natrium 18.2 mg
  • Kalsium 64.4 mg
  • Rauta 2.2 mg
  • C-vitamiini 31.1 mg