Hapansienten perusohje
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/hapansienten-perusohje.jpg
Hapansienten perusohje
Valmistusohje
1 kg laadultaan moitteettomia sieniä
400 g porkkanoita
100 g sipulia
4 dl hapanleivän lientä
30 g (n. 5 tl) suolaa
tilliä, sinapinsiemeniä.
- Valmista hapatin liottamalla murskattuja hapanleipäviipaleita keitetyssä, jäähdytetyssä vedessä pari tuntia. Siivilöi liemi.
- Puhdista sienet hyvin ja paloittele suuret sienet. Keitä siitakkeita ja rouskuja 5-10 minuuttia. Kiehauta nopeasti tatit, haperot tai lampaankäävät. Jäähdytä juoksevassa vedessä.
- Aseta puhdistettuun astiaan kerroksittain sieniä, raastettua porkkanaa, sipulirenkaita ja mausteita. Täytä astia tiiviisti, jätä noin 1/3 vajaaksi, peitä natriumbentsoaati-liuokseen kastetulla muovikalvolla ja pane päälle paino. Tarkista, että nestettä on riittävästi.
- Anna astian olla 2 – 3 päivää n. 20°C:ssa, kunnes pH-luku on alle 4.1. Vie sitten viikoksi n. 15°C:seen. Siirrä astia kylmään (4 – 7°C:seen) ja anna maustua vielä 3 – 4 viikkoa. Poista mahdolliset pintahiivat ja lisää tarvittaessa 1,5 %:sta keitettyä, jäähdytettyä suolavettä.
1.04 kg CO2 ekv
- Energia 111 kcal/annos
- Rasva 1.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.2 g
- Proteiini 5.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 24.4 g
- Sokerit 11.6 g
- Kuitu, kokonais- 7.7 g
- Natrium 2931.1 mg
- Kalsium 68.5 mg
- Rauta 7.5 mg
- C-vitamiini 22.2 mg
Pääraaka-aineet
-
1 tlKorianterin siemeniä
-
3 rklTilli, tuore
-
30 gRuokasuola, jodioitu
-
4 dlVesi, vesijohtovesi
-
100 gSipuli
-
400 gPorkkana
-
1000 gSieni tatti, hapero