Hedelmäkakku
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/leivonnaiset_makeat_fruitcake_martat-lehti_2011_8.jpg
Hedelmäkakku
-
Avainsanat:
- Joulu
- Kananmunaton
- Makea leivonta
Valmistusohje
300 g suolatonta voita
½ l omenamehua
noin 1 kg kuivia hedelmiä, esim. tummia ja vaaleita rusinoita sekä taateleita
1 tl soodaa
2 1/3 dl vehnäjauhoja (150 g)
4 dl jauhettua mantelia (150 g)
½ tl vastajauhettua muskottipähkinää
yhden sitruunan ja appelsiinin hienoksi raastettu kuori
(tomusokeria)
- Lämmitä uuni 160°C:seen.
- Voitele irtopohjavuoka voilla ja vuoraa se leivinpaperilla. Pistä vuorattu vuoka jääkaappiin odottamaan.
- Sulata voi kattilassa, lisää omenamehu, rusinat ja pieneksi leikatut taatelit. Keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.
- Kaada isoon kulhoon jäähtymään noin 10 minuutiksi.
- Sekoita joukkoon ruokasooda, se kuohuu hetken.
- Vatkaa nopeasti joukkoon vehnäjauhot, jauhettu manteli, muskotti sekä sitruskuoriraaste.
- Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja peitä leivinpaperilla.
- Paista 2 ½ tuntia.
–
Kakkua voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta hyvin peitettynä se säilyy useita viikkoja.
Pinnalle siivilöity tomusokeri parantaa kakun synkähköä ulkonäköä.
Hiilijalanjälki
0.17 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 202 kcal/annos
- Rasva 11.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 5.4 g
- Proteiini 3 g
- Hiilihydraatti erotuksena 30.2 g
- Sokerit 16.8 g
- Kuitu, kokonais- 3.5 g
- Natrium 50.2 mg
- Kalsium 38.4 mg
- Rauta 0.9 mg
- C-vitamiini 6.9 mg
Pääraaka-aineet
-
2 tspMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
1 tspSitruunankuori
-
1/2 tlMausteet, muskottipähkinä, jauhettu
-
150 gManteli
-
2 1/3 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
1 tlRuokasooda
-
1000 gSekahedelmä, kuivattu
-
5 dlOmenamehu, makeuttamaton
-
300 gVoi, suolaton