Italialainen sitruunakakku ja lakukastike
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/01/martat_kala_aineisto_italialainen_sitruunakakku_vaaka_hb.jpg
Italialainen sitruunakakku ja lakukastike
Italialainen sitruunakakku on ihanan mehevä ja raikas. Laku on oiva makupari sitruunalle, mutta kakku on herkullinen myös ilman kastiketta.
-
Avainsanat:
- Makea leivonta
Valmistusohje
1 sitruuna (luomu)
200 g margariinia
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Lakukastike
5 (à 19 g) lakritsitoffeepatukkaa (esim. Kick)
1 dl kermaa
Vuoan voiteluun
1 rkl margariinia
2 rkl korppujauhoja
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 1,5 litran rengasvuoka.
- Pese sitruuna hyvin. Raasta sitruunankuoresta keltainen osa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunasta vajaa desilitra mehua.
- Vatkaa margariini ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Lisää sitruunankuoriraaste ja -mehu sekä maito sekoittaen vaahtoon.
- Sekoita vehnäjauho, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 45 min. Kokeile kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.
- Valmista kastike. Paloittele lakritsitoffeepatukat kattilaan ja lisää kerma. Keitä keskilämmöllä sekoitellen, kunnes toffeepalat ovat liuenneet kermaan. Jatka keittämistä vielä muutama minuutti samalla sekoitellen. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia ennen kuorruttamista.
- Tarjoa lakukastike sitruunakakun kanssa. Voit myös koristella kakun valuttamalla kastikkeen sen päälle. Tarjoa loppu kastike erillisestä astiasta.
Vinkki. Lakukastike jähmettyy säilytyksen aikana, joten valmista se vasta juuri ennen tarjoilua tai kuorruttamista. Jähmettyneen kastikkeen voi lämmittää juoksevaksi mikrossa alhaisella teholla.
Testattu Marttakeittiössä
0.24 kg CO2 ekv
- Energia 364 kcal/annos
- Rasva 17.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 6 g
- Proteiini 5.2 g
- Hiilihydraatti erotuksena 47 g
- Sokerit 28.7 g
- Kuitu, kokonais- 1 g
- Natrium 155.9 mg
- Kalsium 80.1 mg
- Rauta 1.6 mg
- C-vitamiini 2.5 mg
Pääraaka-aineet
-
2 rklJauho, korppujauho
-
100 gKerma, kuohukerma, rasvaa 35 %
-
100 gMakeinen, toffee
-
1 tlLeivinjauhe
-
50 gManteli
-
260 gVehnäjauho, valkoinen
-
100 gMaito 1% rasvaa
-
2 kplKananmuna, kuorineen punnittu
-
255 gSokeri
-
200 gMargariini 60%, teollinen tuotekeskiarvo
-
75 gSitruunamehu