Kaalipiirakka
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/kasvisruoka_kaalipiirakka.jpg
Kaalipiirakka
Valmistusohje
Täyte:
1 ½ – 2 kg kaalia
2-3 rkl öljyä
2-3 sipulia
1-2 porkkanaa
2 tl suolaa
vajaa 1 dl siirappia
1 tl mustapippuria
1 rkl meiramia
2 rkl etikkaa
Piirakkataikina:
5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
12-13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
Voiteluun:
1 muna
- Valmista ensin täyte: Suikaloi kaali ja hienonna sipuli terävällä veitsellä.
- Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
- Kuumenna öljy tilavan teflonkattilan pohjalla ja hauduta siinä kaalia, sipulia ja porkkanaraastetta 1/2 – 1 tuntia.
- Lisää tarvittaessa tilkka vettä kattilaan. Mausta kaali suolalla, siirapilla, pippurilla ja meiramilla.
- Lisää vielä tilkka etikkaa. Anna täytteen jäähtyä.
- Valmista piirakkataikina: Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen.
- Vaivaa suurin osa jauhoista hyvin taikinaan, samoin pehmeä rasva.
- Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
- Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi tai taputtele käsin toinen pala leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi.
- Nosta taikinalevy pellille. Nostele kaalitäyte levylle ja levitä niin, että reunoille jää pari senttiä tyhjää.
- Kaaviloi tai taputtele käsin toinen puoli taikinasta toisen leivinpaperin päällä täytteen kokoiseksi levyksi (hiukan pienempi kuin alalevy). Nosta levy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Ota paperi pois. Nosta alalevyn tyhjät reunat ylös. Painele sauma haarukanpiikeillä tiiviiksi.
- Voitele levy munalla ja pistele haarukalla.
- Paista piirakka kauniin ruskeaksi 225°C uunin alatasolla 20 – 30 minuuttia.
–
Tarjoa kaalipiirakkaa teen kanssa.
0.38 kg CO2 ekv
- Energia 241 kcal/annos
- Rasva 9.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 4.5 g
- Proteiini 6.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 35.8 g
- Sokerit 9.4 g
- Kuitu, kokonais- 3.9 g
- Natrium 425.9 mg
- Kalsium 88.6 mg
- Rauta 2.2 mg
- C-vitamiini 34.1 mg
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Pääraaka-aineet
-
1 tbspMeirami, kuivattu
-
1 tlRuokasuola, jodioitu
-
1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
150 gVoi
-
12 1/2 dlJauho, hiivaleipävehnäjauho
-
25 gHiiva
-
5 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
2 rklViinietikka
-
1 tlMustapippuri
-
3/4 dlSiirappi
-
2 tlSuola, pöytäsuola
-
1 1/2 keskikokoinen annos (60.0 g)Porkkana
-
2 1/2 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli
-
2 1/2 rklRypsiöljy
-
1750 gValkokaali, keräkaali