Karpalo-masariinitorttu

12 annosta

Valmistusohje

pohja: 

4 dl jauhoja 
100 g voita 
n. 0,5 dl kylmää vettä 
täyte: 
2,5 dl/n. 150 g (pakaste)karpaloita 
0,5 rkl perunajauhoja 
150 g voita 
1,75 dl sokeria 
150 g mantelijauhetta 
1 kananmuna 
50 g mantelilastuja 
paistamiseen:  
leivinpaperia 
keraamisia paistokuulia, kuivattuja herneitä tai riisiä 
koristeluun: 
1 dl tomusokeria 
tilkka vettä 

  1. Valmista pohja. Nypi vehnäjauhot ja voi sekaisin käsin tai käytä monitoimikonetta. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Älä vaivaa. Jos taikina ei tahdo pysyä kasassa, lisää hieman vettä (1 rkl kerrallaan). 
  2. Kauli taikina jauhotetulla työtasolla ja nosta voideltuun piirakkavuokaan (ø 25–28 cm). Painele kevyesti reunoille asti. Anna mahdollisen ylijäämän roikkua reunan yli. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 
  3. Pistele pohjaa haarukalla. Rutista leivinpaperiarkki ja oikaise se. Aseta arkki torttupohjalle ja arkin päälle painoksi keraamisia paistokuulia, kuivattuja herneitä tai riisiä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Poista sitten painot ja leivinpaperi. Leikkaa mahdollinen ylijäämätaikina veitsellä varovasti vuoan reunaa myötäillen. Paista vielä 5 minuuttia. 
  4. Tee täyte. Sekoita perunajauho karpaloihin ja levitä esipaistetulle torttupohjalle. 
  5. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri sekä mantelijauhe. Riko kananmuna esim. juomalasiin, sekoita rakenne haarukalla vatkaten ja lisää muna voiseoksen joukkoon. Levitä seos karpaloiden päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. 
  6. Paista torttua 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, muotoile foliosta kupera suoja ja aseta se tortun päälle niin, ettei folio kosketa tortun pintaa. 
  7. Koristele jäähtynyt torttu sokerikuorrutteella: sekoita tomusokeriin 1–2 tl vettä. Valuta kuorrutetta tortun päälle. Voit koristella tortun myös siivilöimällä sen pinnalle tomusokeria. 
Hiilijalanjälki
0.21 kg CO2 ekv
  • Energia 430 kcal/annos
  • Rasva 24.5 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 11.5 g
  • Proteiini 7.2 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 44.6 g
  • Sokerit 18.8 g
  • Kuitu, kokonais- 2.2 g
  • Natrium 131.2 mg
  • Kalsium 48.5 mg
  • Rauta 2.4 mg
  • C-vitamiini 2.6 mg

Testattu Marttakeittiössä