Karpaloleipä

Tässä karpaloleivässä yhdistyvät piimän happamuus ja siirapin tuoma makeus. Kuivatut karpalot ja saksanpähkinät antavan leipään mukavaa suutuntumaa. Tämä ohje kannattaa napata talteen, sillä mikään ei voita itseleivottua lämmintä leipää.

Valmistusohje

5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
1 dl öljyä
1 dl siirappia
1 tl ruokasoodaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
2 tl suolaa
1 rkl fenkolia
2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl saksanpähkinöitä
vuoan voiteluun:
rypsiöljyä

  1. Sekoita piimä, öljy ja siirappi. Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään ja lisää sitten piimäseokseen.
  2. Voitele uunivuoka tai 2 litran leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Kokeile leivän kypsyyttä tikulla ja jatka tarvittaessa paistoaikaa. Jos pinta tummuu liikaa paiston loppuvaiheessa, peitä vuoka foliolla.
  3. Anna jäähtyä hyvin ja tarjoile esim. juustojen kera.